Az avokádó rendkívül gazdag vitaminokban: B1-, B2-, B3-, B5- B6-, B9-vitamin mellett található benne A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, cink is, kitűnő antioxidáns. Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.
Bizonyos gyógyszerek szedése esetén azonban ártalmas is lehet, erről bővebben a fenti linken lehet olvasni.
Az én avokádókrém történetem:
Csak nemrég fedeztem fel az avokádót, mint alapanyagot. Persze tudtam, hogy kapható a boltokban, de féltem vásárolni belőle. Leginkább azért, mert nem tudtam, hogy milyen állapotút érdemes megvenni, de azért is, mert elég drága, és nem tudtam egyáltalán ízlene-e, vagy csak „kidobom érte a pénzt az ablakon”.
Egyik céges eseményünk alkalmával batyus bulit tartottunk, vagyis mindenki hozott ételt vagy italt otthonról, amit aztán beadtunk a közösbe. Már akkor sem ehettem a többiek által készített ételekből, készülnöm kellett külön kenyérrel, és a szokásos szalámi-zöldség kombót vittem. Egyik munkatársam viszont hozott erre az összejövetelre avokádókrémet, ekkor kóstoltam egyáltalán avokádót is először. Nagyon ízlett! Akkor megkérdeztem a receptjét, de nem írtam fel. Azóta eltelt néhány év, és ennyire sajnos nem jó a memóriám, nem jegyeztem meg.
Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, mindenképp szerettem volna készíteni otthon is, ezért keresgéltem a neten, hogy mik az érett avokádó ismérvei. Ezekkel az ismeretekkel indultam útnak, találtam a boltban megfelelőnek tűnő darabot, és épp kifogtam egy akciót is. Hazaérve pedig összeállítottam a következő krémet:
Avokádókrém szendvicsfeltét
Hozzávalók
- 1 db érett avokádó
- só
- fokhagyma (vagy granulátum)
- pár csepp citromlé
Elkészítés
- 1. lépés Első lépésként fel kell vágni és kimagozni az avokádót. A legcélszerűbb hosszában kettévágni, mert így könnyen kikanalazható az érett gyümölcs belseje.
- 2. lépés Villával össze kell nyomkodni kicsit, vagy turmixgépben pépesre keverni.
- 3. lépés Hozzá kell adni a választott fűszereket, illetve pár csepp citromlevet. Utóbbi azért hasznos, mert az avokádó hamar barnul – és bár akkor sem romlott meg – ezzel a módszerrel kicsit tovább marad szép zöld.
- 4. lépés Légmentes edényben érdemes tárolni, hűtőben 2 napig biztosan eláll.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!