Bolognai spagetti – teljes kiőrlésű tésztával

Nagyon egyszerű és gyors ebéd vagy vacsora a bolognai spagetti. Régen mindig a boltban készen kapható porokból állítottam össze a szószt, de néhány éve egyik egyetemi csoporttársam mutatta, ő hogyan készíti el paradicsomsűrítményből. Ízlett, ezért otthon is kipróbáltam egy hasonlót, és azóta én is sűrítményből vagy püréből állítom össze a szószt.

Bolognai spagetti

A tészta mennyiségét mindig le szoktam mérni. Ebédre 50 gramm szénhidrátot ehetek, de mindig úgy szoktam számolni, hogy 40-re jöjjön ki. Így ha ennék még valami desszertet is, nagyjából 10 grammig megtehetem. Emellett azért is jó, mert ha marad az ételből, és mégsem ebédre szeretném megenni, a 40 grammal ez a mennyiség vacsorára is belefér. A mérési idővel számolva az előkészítés körülbelül 5 percig tarthat, a főzés talán 40 percig. A receptet lenn találod.

Bolognai spagetti tálalása 2

Ez a mennyiség egyébként egy nagyobb adag, mert nem szeretek sokszor nekiállni a főzésnek, inkább elkészítek egyben többet, mint hogy minden nap a konyhában ácsorogjak. Lustaság, fél egészség… egyedül a tésztát vagyok hajlandó frissen kifőzni, ezért abból egyszerre 2 adagot szoktam csak, legfeljebb négyet (attól függ, viszem-e másnap ebédre a munkahelyre).

Bolognai spagetti

2019-11-25
: 6 adag
: 5 perc
: 40 perc
: 45 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 800-1000g darált hús (általában sertés-marha mixet szoktam venni, 2x400 grammot)
  • 500g paradicsompüré
  • fűszerek (só, bors, őrölt kömény, fokhagyma granulátum, kurkuma, majoranna, bazsalikom)
  • kókuszolaj
  • teljes kiőrlésű tészta (diétától és tésztától függ a mennyisége - én úgy szoktam, hogy kb. 40 gramm szénhidrátra jöjjön ki egy adag)
  • ízlés szerint sajt, nálam trappista
Elkészítés
  • 1. lépés Feltettem a vizet a tésztának. Amikor felforrt, adtam hozzá sót, majd beletettem a tésztát főni.
  • 2. lépés Közben kókuszolajon átpirítottam a húst, majd felöntöttem a paradicsompürével. Közepes lángra levettem, sóztam, borsoztam, illetve hozzáadtam az őrölt köményt és a fokhagyma granulátumot, majd hagytam, hogy kicsit összeérjenek.
  • 3. lépés Ezután tettem bele kurkumát, végül hozzáadtam a majorannát és a bazsalikomot, majd jól elkevertem. Kis ideig hagytam így, utána elzártam alatta a gázt, de rajta hagytam. Ilyenkor igényel még néha keverést, de készen van.
  • 4. lépés Amikor megfőtt a tészta, leöntöttem róla a vizet, és igazából tálalható is az étel. A reszelt sajt opcionális, de szerintem sokat dob az ízvilágon.

Bolognai spagetti pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]