A boltban a pékáruk előtt ácsorogva többször kívántam, hogy bárcsak ne lennék beteg. Egyszerűen kiválasztanék néhányat az előttem tornyosuló zsemlehalomból, fizetnék, majd mennék a dolgomra. De valóban jó lenne ez? Jó, mert lusta vagyok, és ezzel a módszerrel időt spórolok. Dehogy jó… tönkretenném az egészségem. Mert a mostani finomított lisztek, feldolgozott élelmiszerek nincsenek jó hatással a szervezetre. Viszont nagyon szerettem volna újra kiflit enni, ezért kerestem egy otthon is gyorsan elkészíthető alapreceptet, melyből aztán megszületett a fűszeres kifli.
Az alapötletet innen vettem, de elég sokat alakítottam rajta, ezért az oldalra külön is felviszem a receptet.
Fűszeres, teljes kiőrlésű kifli
Hozzávalók
- » teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 220g
- » langyos víz 130ml
- » porélesztő 3,5g (fél zacskó)
- » 14g kókuszolaj
- » só ízlés szerint (egy kiskanálnyit tettem bele, így érvényesülni tudnak a fűszerek is)
- » fűszerek ízlés szerint (fokhagyma granulátumot és majorannát használtam)
Elkészítés
- 1. lépés Először összekevertem a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, az élesztőt, a sót, és a fűszereket. (Nem futtattam fel külön a porélesztőt, mert ahhoz cukrot kellene használnom, anélkül viszont nagyjából olyan hatást érek el, mint ezzel a módszerrel.)
- 2. lépés Elkevertem egymással az olvasztott kókuszolajat és a langyos vizet, majd a keveréket összedolgoztam a liszttel.
- 3. lépés Lisztezett felületen 4 db, nagyjából egyforma részre vágtam. A részeket egyesével hosszúkás háromszög alakúra nyújtottam úgy, hogy a szélesebb oldala legyen felém.
- 4. lépés Ezután feltekertem a tésztát, majd kicsit meghajlítottam, hogy kifli formája legyen. Nem kentem le semmivel sem a tetejét.
- 5. lépés A sütő aljára, megfelelő edényben (nálam ez mindig egy kicsi tepsi) nagyjából 2dl vizet tettem, majd előmelegítettem a sütőt 200°C-ra, alul-felül sütésre kapcsoltam. A kiflik addig kelnek, amíg a sütő melegszik, utána betehető. Sütőtől függően 15-20 perc az elkészítési idő.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!