A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem volt kedve nekiállni aprósütemények gyártásához, rengeteg idő tud elmenni a kiszaggatással, újragyúrással, nyújtással, majd eltűnik, mintha sose lett volna.
Valójában ez egy végtelenül egyszerűen összeállítható sütemény. A szaggatási időt ugyan nem lehet megspórolni, de abszolút megéri a fáradságot. Életmódváltásom óta több receptet próbáltam már, de mindig annál kötöttem ki, amiről most ez a bejegyzés is szól. Receptet nem írok, mert nem saját, azonban linkelem, erről az oldalról vettem. Annyit változtattam, hogy nem xilitet használtam, hanem eritritet, és a gyömbér sem friss, hanem fűszerként kapható granulátum volt.
Rögtön dupla adagot készítettem (mert lusta vagyok, és nem állok neki a közeljövőben még egyszer 🙂 ), ekkora adagnál viszont kicsit problémásabb lehet a vaj elmorzsolása a liszttel. Régebben olvastam valahol egy trükköt, amivel könnyebb ezt megoldani: 50 grammos adagokra vágtam fel a vajat, majd egyesével nagy lyukú sajtreszelőn reszeltem le, illetve morzsoltam el a darabokat a liszttel.
Sütés után megvártam, hogy kihűljön a tészta, majd cukormentes sárgabaracklekvárral töltöttem meg a korongokat. A töltés most nem sikerült a legszebben, mert dzsem állaga van alapból a lekvárnak, és kanállal igyekeztem finomabbra kenni, de igazából egyáltalán nem zavar.
Poreritritet is lehet rá szórni a végén. A képeken lévőkre egyedül azért nem tettem, mert itthon olyan is eszi, akinek nem kell diétát tartania, és inkább valódi porcukorral enné. Az övére ezért azt szoktam szitálni, ez látható az első képen.
Nagyon finom, valóban omlós ez a linzer, érdemes kipróbálni!
Számításaim szerint egy darabban nagyjából 10 grammnyi szénhidrát van, ezért a reggelin kívül (a lekvár gyors szénhidrátnak számít, PCO esetén reggelire nem ajánlott) minden étkezéshez tökéletes választás. A karácsonyi menü részeként pedig garantált a siker.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!