Pirospaprikás kifli – teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Mutattam korábban egy fűszeres kifli-receptet, de szerettem volna valami pikánsabbat, kevésbé hétköznapit is készíteni. Gondolkodtam mit lehetne még kihozni a kifli alapreceptjéből, milyen fűszerekkel lehetne feldobni. Így született meg a pirospaprikás kifli ötlete.

Pirospaprikás kifli

Ezen a képen jól látszik, hogy a belseje is szép piros:

Pirospaprikás kifli

Az eredetileg 220 gramm teljes kiőrlésű tönkölylisztből 20 grammot pirospaprikával helyettesítettem. Ezzel a mennyiséggel egy érezhető, de nem túl tolakodó ízvilágot hoz összességében a kifli. Akinek esetleg mégis sok, az a kevesebb pirospaprikát ugyanannyi liszttel kipótolhatja.

Avokádókrémmel együtt is nagyon finom, és laktató reggeli lehet:

Avokádókrém kiflin

Pirospaprikás, teljes kiőrlésű tönkölykifli

2019-11-21
: 4 db
: 20 perc
: 15 perc
: 35 perc
: könnyű

Hozzávalók
  • » teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 200g
  • » pirospaprika 20g
  • » langyos víz 130ml
  • » porélesztő 3,5g (fél zacskó)
  • » 14g kókuszolaj
  • » só ízlés szerint (egy kiskanálnyit tettem bele, így érvényesülni tudnak a fűszerek is)
Elkészítés
  • 1. lépés Először összekevertem a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, a pirospaprikát, az élesztőt, a sót. (Nem futtattam fel külön a porélesztőt, mert ahhoz cukrot kellene használnom, anélkül viszont nagyjából olyan hatást érek el, mint ezzel a módszerrel.)
  • 2. lépés Elkevertem egymással az olvasztott kókuszolajat és a langyos vizet, majd a keveréket összedolgoztam a liszttel.
  • 3. lépés Lisztezett felületen 4 db, nagyjából egyforma részre vágtam. A részeket egyesével hosszúkás háromszög alakúra nyújtottam úgy, hogy a szélesebb oldala legyen felém.
  • 4. lépés Ezután feltekertem a tésztát, majd kicsit meghajlítottam, hogy kifli formája legyen. Nem kentem le semmivel sem a tetejét.
  • 5. lépés A sütő aljára, megfelelő edényben (nálam ez mindig egy kicsi tepsi) nagyjából 2dl vizet tettem, majd előmelegítettem a sütőt 200°C-ra, alul-felül sütésre kapcsoltam. A kiflik addig kelnek, amíg a sütő melegszik, utána betehető. Sütőtől függően 15-20 perc az elkészítési idő. 

Pirospaprikás kifli pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Mákos sütemény – gluténmentesen, cukormentesen és tejmentesen

Mákos sütemény – gluténmentesen, cukormentesen és tejmentesen

Nem gyakran készítek mákos süteményt, sőt, egyáltalán a mákot sem sűrűn használom ételekhez, viszont igen sok jótékony hatása van, ezért néha jó belecsempészni az étrendbe. A mákos tésztát nagyon szerettem gyerekkoromban, de azon túl máshol nem használtuk fel ezt az alapanyagot. Tésztaként már nem szoktam […]