Mutattam korábban egy fűszeres kifli-receptet, de szerettem volna valami pikánsabbat, kevésbé hétköznapit is készíteni. Gondolkodtam mit lehetne még kihozni a kifli alapreceptjéből, milyen fűszerekkel lehetne feldobni. Így született meg a pirospaprikás kifli ötlete.
Ezen a képen jól látszik, hogy a belseje is szép piros:
Az eredetileg 220 gramm teljes kiőrlésű tönkölylisztből 20 grammot pirospaprikával helyettesítettem. Ezzel a mennyiséggel egy érezhető, de nem túl tolakodó ízvilágot hoz összességében a kifli. Akinek esetleg mégis sok, az a kevesebb pirospaprikát ugyanannyi liszttel kipótolhatja.
Avokádókrémmel együtt is nagyon finom, és laktató reggeli lehet:
Pirospaprikás, teljes kiőrlésű tönkölykifli
Hozzávalók
- » teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 200g
- » pirospaprika 20g
- » langyos víz 130ml
- » porélesztő 3,5g (fél zacskó)
- » 14g kókuszolaj
- » só ízlés szerint (egy kiskanálnyit tettem bele, így érvényesülni tudnak a fűszerek is)
Elkészítés
- 1. lépés Először összekevertem a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, a pirospaprikát, az élesztőt, a sót. (Nem futtattam fel külön a porélesztőt, mert ahhoz cukrot kellene használnom, anélkül viszont nagyjából olyan hatást érek el, mint ezzel a módszerrel.)
- 2. lépés Elkevertem egymással az olvasztott kókuszolajat és a langyos vizet, majd a keveréket összedolgoztam a liszttel.
- 3. lépés Lisztezett felületen 4 db, nagyjából egyforma részre vágtam. A részeket egyesével hosszúkás háromszög alakúra nyújtottam úgy, hogy a szélesebb oldala legyen felém.
- 4. lépés Ezután feltekertem a tésztát, majd kicsit meghajlítottam, hogy kifli formája legyen. Nem kentem le semmivel sem a tetejét.
- 5. lépés A sütő aljára, megfelelő edényben (nálam ez mindig egy kicsi tepsi) nagyjából 2dl vizet tettem, majd előmelegítettem a sütőt 200°C-ra, alul-felül sütésre kapcsoltam. A kiflik addig kelnek, amíg a sütő melegszik, utána betehető. Sütőtől függően 15-20 perc az elkészítési idő.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!