Rántott hús – teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, morzsával

A teljes kiőrlésű rántott hús elkészítése gyakorlatilag semmiben sem különbözik a sima rántott húsétól, csupán az alapanyagok mások – mind a liszt, mind a zsemlemorzsa teljes kiőrlésű. Azért leírom hogy készítettem el, hátha valakinek ettől függetlenül hasznos lesz.

Rántott húshoz minden esetben csirkemellfilét használok, PCO esetén ugyanis a szárnyasok húsa a legideálisabb. Emellett a csirke hamar elkészül.

 

A rántott hús elkészítése

Először folyó vízben átmostam a húsokat, majd vékony szeletekre vágtam őket. Aki nem szereti a túl vékony hússzeleteket, vághatja vastagabbra is, csak a sütési időre kell majd jobban figyelni, hogy valóban átsüljön a hús belseje is.

Előkészítettem a teljes kiőrlésű lisztet egy nagyobb tányérba, majd megmostam 3 tojást, beleütöttem őket egy másik tányérba. Sóztam, ezután villával felvertem őket. Egy harmadik tányérba előkészítettem a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát. (Ilyen morzsa készen is kapható, de előfordul, hogy itthon készítem el, ezt később külön bejegyzésben megmutatom.)

Sütéshez most is kókuszolajat használtam, elkezdtem felmelegíteni a tűzhelyen. (Sosem melegítek egyszerre túl sokat belőle, mert nem szeretném, ha a hús olajban úszna.) Eközben a hússzeleteket egyesével megforgattam először a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában.

Rántott hús készítése 1

Rántott hús készítése 2

Rántott hús készítése 3

Amikor már elég meleg az olaj, bele lehet tenni sülni a húsokat, ilyenkor kicsit alacsonyabb fokozatra szoktam állítani a tűzhely lángját is. Mivel vékony szeleteket vágtam, hamar átsülnek, ezért folyamatosan figyelni kell, nehogy túlsüljön vagy megégjen. Amikor átsült a szeletek alja (kezd barnulni a széle), megfordítottam őket. Amikor a másik oldal is megsült, tányérra készített kéztörlő papírra tettem őket, hogy a papír felszívja a felesleges olajat.

Rántott hús

Tetszőleges köret tálalható a rántott hús mellé. A PCO miatt nálam ez leggyakrabban basmati rizs, ritkábban barna rizs, hogy meglegyen a szükséges szénhidrátmennyiség. Előfordul, hogy zöldséget is párolok mellé, ilyenkor a brokkolit, karfiolt, sárgarépát részesítem előnyben. Ritkább esetben sült édesburgonyát készítek vagy bulgurt.

Rántott hús pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!

Visited 34 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

A minap nagyon ettem volna valami édeset. Ez velem nem sokszor fordul elő, inkább a sós ételeket szoktam kívánni. Anno általános iskolában nálunk elég népszerű étel volt a menzán a kiflikoch (gyerekként mindig kiflikók-nak ejtettük). Nagyon finom volt, nagyon szerettük, és senki se tudta, pontosan […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]