Azért szeretem a Szafi Free Expressz lisztet, mert amellett, hogy gluténmentes, tejmentes, szójamentes, univerzálisan felhasználható. Leggyakrabban sós zsemlét szoktam belőle készíteni, mert hamar összeállítható, és nem pepecselős a tésztája. Ugyanakkor édes termékekhez is használható, erre a legjobb példa ez a csíkos csiga, aminek az egyik alaplisztje ez a keverék.
Korábban kalácsként készítettem (ami tulajdonképpen ugyanez, csak nincs felvágva kicsi csigákra), és már akkor tudtam, hogy többször lesz az itthoni menü része, mert nagyon ízlett. Tudjátok, van a kalácsoknak az a része az alján, ahol kicsit összeáll, nem sül lyukacsosra a tészta, és jobban lehet érezni az édes ízt. Na ez hiányzott nekem, mióta nem ehetek normál lisztes kalácsot… ezzel a változattal kicsit visszatért a gyerekkorom. A recept Szafi oldaláról való.
A tésztát nagyon egyszerű összeállítani. Nem kell hozzá semmi különleges összetevő, egyedül a kétféle Szafi liszt a speciálisabb alapanyag. Aki életmódváltásba kezdett, már biztos megismerkedett az eritrit édesítővel, ezért ezt is az alap hozzávalókhoz sorolom. Ezeken kívül pedig csak sóra, vízre, kakaóra és almaecetre van szükség. Utóbbi a szupermarketekben is beszerezhető, nem kell hozzá bioboltot felkeresni. A recept reszelt citromhéjat is ír, de én nem szeretem, ezért mindig kihagyom. Lekvárt sem szoktam tenni a tetejére, mert attól gyorsabb felszívódású lesz a végeredmény, és nem tudom bármikor enni.
Az oldalra egyébként azért is érdemes ellátogatni, mert igaz, hogy a recept csíkos kalácsról szól, de a vásárlók, akik kipróbálják otthon, elég kreatív megoldásokat találnak ki a megvalósításra. Nézzetek rá, és ha tehetitek, próbáljátok ki, nagyon megéri!
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!