Mandulás bejgli – Szafi Free Expressz liszttel

Tulajdonképpen nem szeretem a bejglit. Emlékszem, régen minden karácsonykor volt legalább diós és mákos bejgli az asztalon, de nem sokszor ettem belőle. Nekem túl száraz volt a többi, habos-krémes sütemény mellett, ezért sose szerettem. Aztán jött a PCO, vele együtt az életmódváltás, és tudtam, hogy többet nem is ehetek bejglit, ha szeretnék sem. Nem mondom, hogy hiányzott, de azóta sok év telt el, és ahogy repül az idő, érzem, hogy kezdenek hiányozni a régi hagyományok az életemből. Éppen ezért örültem tavaly, amikor megláttam, hogy Szafi Expressz lisztjéből ezt a süteményt is el lehet készíteni. A töltelékek közül több is tetszett, de végül a diós mellett döntöttem. Sajnos abban az évben akárhány boltban jártam, egyszerűen nem lehetett kapni cukrozatlan darált diót, pedig nem kis városban lakom. Darált mandulát viszont igen, ezért úgy döntöttem, hogy – a hagyományt azért tartva, de kicsit különlegesebbé téve – mandulás bejgli fog készülni.

Mandulás bejgli 2

Szerintem a képek magukért beszélnek, de higgyétek el, az íze is nagyon jó volt! Fontos megjegyeznem, hogy a receptet innen vettem! A tészta gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, a töltelék cukormentes. Az egész bejgli vegán, és több napig eláll akkor is, ha nincs lefóliázva vagy külön edényben tárolva.

Mandulás bejgli 1

A tölteléke nem száraz. Persze olyasvalakinek, aki az eredeti süteményhez szokott, biztos teljesen más az állaga, az íze, a cukrot is hiányolja belőle, és száraznak hathat. Nekem teljesen megfelel, ez a mandulás bejgli lett a kedvencem.

A tetejét narancs levével kellett lekenni. Nekem ez a része annyira nem tetszett, de csak azért, mert kinézetre nem lett olyan szép.

Mandulás bejgli

Készült belőle kókuszos verzió is:

Bejglik

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!

Mandulás bejgli pin


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]