Tulajdonképpen nem szeretem a bejglit. Emlékszem, régen minden karácsonykor volt legalább diós és mákos bejgli az asztalon, de nem sokszor ettem belőle. Nekem túl száraz volt a többi, habos-krémes sütemény mellett, ezért sose szerettem. Aztán jött a PCO, vele együtt az életmódváltás, és tudtam, hogy többet nem is ehetek bejglit, ha szeretnék sem. Nem mondom, hogy hiányzott, de azóta sok év telt el, és ahogy repül az idő, érzem, hogy kezdenek hiányozni a régi hagyományok az életemből. Éppen ezért örültem tavaly, amikor megláttam, hogy Szafi Expressz lisztjéből ezt a süteményt is el lehet készíteni. A töltelékek közül több is tetszett, de végül a diós mellett döntöttem. Sajnos abban az évben akárhány boltban jártam, egyszerűen nem lehetett kapni cukrozatlan darált diót, pedig nem kis városban lakom. Darált mandulát viszont igen, ezért úgy döntöttem, hogy – a hagyományt azért tartva, de kicsit különlegesebbé téve – mandulás bejgli fog készülni.
Szerintem a képek magukért beszélnek, de higgyétek el, az íze is nagyon jó volt! Fontos megjegyeznem, hogy a receptet innen vettem! A tészta gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, a töltelék cukormentes. Az egész bejgli vegán, és több napig eláll akkor is, ha nincs lefóliázva vagy külön edényben tárolva.
A tölteléke nem száraz. Persze olyasvalakinek, aki az eredeti süteményhez szokott, biztos teljesen más az állaga, az íze, a cukrot is hiányolja belőle, és száraznak hathat. Nekem teljesen megfelel, ez a mandulás bejgli lett a kedvencem.
A tetejét narancs levével kellett lekenni. Nekem ez a része annyira nem tetszett, de csak azért, mert kinézetre nem lett olyan szép.
Készült belőle kókuszos verzió is:
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!