Sütőtökös muffin – barna rizsliszttel, eritrittel

Az ősz beköszöntével, illetve a Pinterest képeinek hatására úgy gondoltam készítek valami sütőtökös édességet. Régen nem szerettem, így most különösen meglepő gondolat volt ez tőlem, de annyira ínycsiklandó süteményekről láttam fotókat, hogy mindenképp készítenem kellett valamit belőle. Még októberben megsütöttem egy sütőtökös kuglófot, viszont arról nem készült fotó – egyben legalábbis nem, csak az utolsó pár szeletről, de az nem lett túl ínycsiklandó, így nem teszem fel 🙂 Most újra szerettem volna sütni valami hasonlót, de nem vagyunk itthon annyian, hogy 2 nap alatt elfogyjon, ezért apróbb sütiben gondolkodtam. Az első, ami ilyen helyzetben eszembe jutott, a muffin.

Sütőtökös muffinok

A neten nézelődve megtaláltam azt a receptet, amit végül átalakítottam IR-kompatibilissé. Eredetileg fehér lisztet és barna cukrot ír a hozzávalók között, valamint olívaolajat. Utóbbi nekem nincs, ezért kókuszolajra, előbbieket pedig barna rizslisztre és eritritre cseréltem. A mennyiségeken is változtattam kissé, ezért most külön receptként is felviszem.

Sütőtökös muffin belseje

Sütőtökös muffin poreritrittel

Sütőtökös muffin

2019-12-05
: 12 db
: 45 perc
: 20 perc
: 65 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 250 dkg sütőtök
  • 150 g barna rizsliszt
  • 120 g eritrit (én 150g-mal készítettem, nekem túl édes lett)
  • 75 cl olvasztott kókuszolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál fahéj
  • egy csipet só
Elkészítés
  • 1. lépés A sütőtökből kikapartam a magokat, majd felvágtam kisebb darabokra, és 200 fokon alul-felül sütéssel megsütöttem őket. Amikor már kissé égett egy-egy magasabb része, akkor jó. Kicsit hagytam hűlni, aztán kimértem belőle 250 grammot, és pürésítettem egy aprítóban.
  • 2. lépés Egy tálban összekevertem a nedves hozzávalókat, azaz a tojásokat, a kókuszolajat és a sütőtökpürét, egy másikban pedig a szárazakat, tehát a lisztet, eritritet, sütőport, sót, fahéjat. Ezután a lisztes egyveleget több adagban kevertem a sütőtökös masszához – ez azért fontos, mert így könnyebb csomómentesre keverni.
  • 3. lépés A 12 db-os muffin formámba elhelyeztem a papírokat, majd mindegyikbe szépen beleadagoltam a keveréket. Nem kell teletölteni, egyenletesen legyen elosztva a 12 db között a massza.
  • 4. lépés Előmelegített sütőben 190°C-on 20 perc alatt megsül. A teteje opcionálisan por eritrittel vagy kristályos eritrittel megszórható.

Sütőtökös muffin pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]