Leggyakrabban akkor kerül az asztalra itthon töltött cukkini, amikor előzőleg spagettit ettünk és maradt a szószból. Most hasonló volt a helyzet, de nem spagetti volt előtte, hanem chilis bab. Vagy afféle. Kicsit máshogy fűszereztük, mint a bolognait, és a darált hús mellett került bele bab és chili is, de az alapja tulajdonképpen bolognai-szerű volt.
Otthon anno sosem készítettünk hasonlót, sőt, arra sem emlékszem, hogy egyáltalán ettünk volna cukkinit. Pedig nagyon finom, egészséges, és sokféleképpen elkészíthető étel.
A töltött cukkinihez meg kell mosni a zöldséget, majd kettévágni, és kikanalazni belőle a magos részt olyan mélyen, hogy ne folyjon majd ki belőle a töltelék. Mintha kis hajók lennének 🙂
Ezután bele lehet tölteni a szószt. Mivel előző nap készítettük, a képeken nekem hűtőből elővett darált húsos szósz látható. Nem melegítettem újra, a sütés hatására úgyis felmelegszik.
Szoktunk rá tenni reszelt trappista sajtot, de most csak füstölt Karaván volt itthon, így az került a tetejére. Puhább sajt, mint a trappista, nehéz lenne reszelni, ezért csak szeletekre vágtam, és úgy osztottam el mindegyik töltött cukkini tetején.
200°C-ra előmelegítettem a sütőt, majd 30-40 perc alatt megsütöttem. A sajtot célszerű figyelni, amikor megpirult, biztosan kész az étel. Tetszőleges köret tálalható mellé, én vörös rizst pároltam hozzá.
Töltött cukkini
Hozzávalók
- 2 db cukkini
- bolognai vagy másféle, előkészített szósz
- sajt (opcionális)
Elkészítés
- 1. lépés Meg kell mosni a két cukkinit, majd kettévágni, és kikanalazni a magos részt olyan mélyen, hogy ne folyjon majd ki belőle a töltelék.
- 2. lépés Ezután bele lehet tölteni a szószt, ami lehet akár bolognai, vagy chilis bab, esetleg más, előre elkészített szósz. A tetejére lehet reszelni vagy szeletelni a sajtot.
- 3. lépés 200°C-ra előmelegített a sütőben, nagyjából 30-40 perc alatt megsül. Tetszőleges köret tálalható mellé.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!