egészséges receptek és tippek, elsősorban PCO-val / PCOS-sel élő nők részére

Rakott brokkoli basmati rizzsel

Mindig a kedvenceim között szerepeltek a rakott ételek. Leginkább a rakott krumpli ízét kedveltem (a kolbász és a főtt tojás ízkeveredése miatt), de nagyon szerettem a rakott kelt is. Egyik sem volt túl gyakran ebédnél az asztalon, lehet pont emiatt maradt számomra ennyire különleges ez az két étel. Felnőttként később rájöttem, hogy kissé időigényes elkészíteni őket, és sok edényt kell “koszolni” hozzá. Néha viszont határozottan kívánom ezt az ízvilágot, macera ide vagy oda, nekiállok. Annyi változott gyerekkorom óta, hogy kel helyett rakott brokkoli készül, és a PCO miatt a fehér rizst basmati rizsre cseréltem.

Rakott brokkoli 1

Mivel nagy tepsivel sütöttem, 4 vacsoraadagnyi rizst főztem, de legközelebb lehet 8-at is fogok. (A vacsoraadag nálam 40 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiség, azaz szárazon mérve 53 gramm basmati rizs.) Bár az arányok számomra pont jók voltak, a tepsi negyedét meg kellett belőle ennem, mert ekkora adag tartalmazott a vacsorámnak megfelelő szénhidrát-mennyiséget. Ez hatalmas adag, szinte idő előtt jóllaktam tőle, és az uzsonnát is csak jóval később ettem, mint kellett volna, mert nem éreztem éhséget.

Rakott brokkoli tepsiben

A receptet itt találjátok:

Rakott brokkoli basmati rizzsel

2020-01-31
: 4
: 45 perc
: 30 perc
: 75 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • fél kg brokkoli
  • 800 g darált hús
  • basmati rizs (nálam 4 adagnyi, az 212 gramm)
  • kókuszolaj
  • legalább 200g tejföl
  • sajt ízlés szerint
Elkészítés
  • 1. lépés Feltettem a vizet főni a brokkolihoz. Amíg felforrt, megmostam, és rózsáira szedtem a brokkolit, majd a forrásban lévő vízbe tettem a rózsákat. Megsóztam, megkevertem, lejjebb vettem a lángot. (Amikor van türelmem hozzá, a szárát is belevágom, most nem volt.)
  • 2. lépés Amíg főtt a brokkoli, elkészítettem a rizst: kicsit megpirítottam kókuszolajon, majd felengedtem 2,5x annyi vízzel, mint amekkora a rizs mennyisége. Megsóztam, megkevertem, és lejjebb vettem alatta a lángot.
  • 3. lépés Ennyi idő alatt nagyjából átfőtt a brokkoli, leszűrtem. Már most bekapcsolható a sütő, 200°C-ra kell előmelegíteni.
  • 4. lépés Amíg a rizs főtt, kevés kókuszolajon megsóztam, megpirítottam a húst.
  • 5. lépés Amikor elkészült a rizs is, fogtam a tepsit, eloszlattam benne a brokkoli felét, majd rápakoltam a rizst, ezután a húst, végül a brokkoli másik felét.
  • 6. lépés A tűzhelyen felmelegítettem egy kevés kókuszolajat, majd beleöntöttem a tejfölt, és összekavartam. Vártam, hogy rottyanjon egyet, majd rálocsoltam a tepsi tartalmára, megszórtam reszelt sajttal, majd a 200°C-ra előmelegített sütőbe tettem. Akkor kész, amikor nagyjából egyenletesen barnult rajta a sajt.

Rakott brokkoli pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Kapcsolódó bejegyzések

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

A minap nagyon ettem volna valami édeset. Ez velem nem sokszor fordul elő, inkább a sós ételeket szoktam kívánni. Anno általános iskolában nálunk elég népszerű étel volt a menzán a kiflikoch (gyerekként mindig kiflikók-nak ejtettük). Nagyon finom volt, nagyon szerettük, és senki se tudta, pontosan […]

Gulyásleves édesburgonyával és gluténmentes csipetkével

Gulyásleves édesburgonyával és gluténmentes csipetkével

Az utóbbi időben nagyon rákaptam a levesekre, mert észrevettem, hogy nagyon ritkán eszem, viszont igen jót tesz. Nem tudom te hogy vagy vele, nekem vízből valahogy nehezemre esik meginni a napi minimum mennyiséget, de levessel kiegészítve biztosított a napi folyadékbevitelem. A krémleveseken túl (mint a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.