Mindig a kedvenceim között szerepeltek a rakott ételek. Leginkább a rakott krumpli ízét kedveltem (a kolbász és a főtt tojás ízkeveredése miatt), de nagyon szerettem a rakott kelt is. Egyik sem volt túl gyakran ebédnél az asztalon, lehet pont emiatt maradt számomra ennyire különleges ez az két étel. Felnőttként később rájöttem, hogy kissé időigényes elkészíteni őket, és sok edényt kell “koszolni” hozzá. Néha viszont határozottan kívánom ezt az ízvilágot, macera ide vagy oda, nekiállok. Annyi változott gyerekkorom óta, hogy kel helyett rakott brokkoli készül, és a PCO miatt a fehér rizst basmati rizsre cseréltem.
Mivel nagy tepsivel sütöttem, 4 vacsoraadagnyi rizst főztem, de legközelebb lehet 8-at is fogok. (A vacsoraadag nálam 40 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiség, azaz szárazon mérve 53 gramm basmati rizs.) Bár az arányok számomra pont jók voltak, a tepsi negyedét meg kellett belőle ennem, mert ekkora adag tartalmazott a vacsorámnak megfelelő szénhidrát-mennyiséget. Ez hatalmas adag, szinte idő előtt jóllaktam tőle, és az uzsonnát is csak jóval később ettem, mint kellett volna, mert nem éreztem éhséget.
A receptet itt találjátok:
Rakott brokkoli basmati rizzsel

Hozzávalók
- fél kg brokkoli
- 800 g darált hús
- basmati rizs (nálam 4 adagnyi, az 212 gramm)
- kókuszolaj
- só
- legalább 200g tejföl
- sajt ízlés szerint
Elkészítés
- 1. lépés Feltettem a vizet főni a brokkolihoz. Amíg felforrt, megmostam, és rózsáira szedtem a brokkolit, majd a forrásban lévő vízbe tettem a rózsákat. Megsóztam, megkevertem, lejjebb vettem a lángot. (Amikor van türelmem hozzá, a szárát is belevágom, most nem volt.)
- 2. lépés Amíg főtt a brokkoli, elkészítettem a rizst: kicsit megpirítottam kókuszolajon, majd felengedtem 2,5x annyi vízzel, mint amekkora a rizs mennyisége. Megsóztam, megkevertem, és lejjebb vettem alatta a lángot.
- 3. lépés Ennyi idő alatt nagyjából átfőtt a brokkoli, leszűrtem. Már most bekapcsolható a sütő, 200°C-ra kell előmelegíteni.
- 4. lépés Amíg a rizs főtt, kevés kókuszolajon megsóztam, megpirítottam a húst.
- 5. lépés Amikor elkészült a rizs is, fogtam a tepsit, eloszlattam benne a brokkoli felét, majd rápakoltam a rizst, ezután a húst, végül a brokkoli másik felét.
- 6. lépés A tűzhelyen felmelegítettem egy kevés kókuszolajat, majd beleöntöttem a tejfölt, és összekavartam. Vártam, hogy rottyanjon egyet, majd rálocsoltam a tepsi tartalmára, megszórtam reszelt sajttal, majd a 200°C-ra előmelegített sütőbe tettem. Akkor kész, amikor nagyjából egyenletesen barnult rajta a sajt.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!