Rakott brokkoli basmati rizzsel

Mindig a kedvenceim között szerepeltek a rakott ételek. Leginkább a rakott krumpli ízét kedveltem (a kolbász és a főtt tojás ízkeveredése miatt), de nagyon szerettem a rakott kelt is. Egyik sem volt túl gyakran ebédnél az asztalon, lehet pont emiatt maradt számomra ennyire különleges ez az két étel. Felnőttként később rájöttem, hogy kissé időigényes elkészíteni őket, és sok edényt kell „koszolni” hozzá. Néha viszont határozottan kívánom ezt az ízvilágot, macera ide vagy oda, nekiállok. Annyi változott gyerekkorom óta, hogy kel helyett rakott brokkoli készül, és a PCO miatt a fehér rizst basmati rizsre cseréltem.

Rakott brokkoli basmati rizzsel

Mivel nagy tepsivel sütöttem, 6 vacsoraadagnyi rizst főztem. (A vacsoraadag nálam 40 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiség, azaz szárazon mérve 53 gramm basmati rizs.) Az arányok számomra pont jók voltak. A tepsinek így „csak” a hatodát kellett belőle megennem, mert ekkora adag tartalmazott a vacsorámnak megfelelő szénhidrát-mennyiséget. Mindent összevetve ez sem kicsi adag, de első alkalommal 4 adag rizst tettem bele, ez a tepsi negyedét jelentette…

A receptet itt találjátok:

Rakott brokkoli basmati rizzsel

2020-01-31
: 6
: 45 perc
: 30 perc
: 75 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • fél kg brokkoli
  • 800 g darált hús
  • basmati rizs (nálam 6 adagnyi, az 318 gramm)
  • kókuszolaj
  • legalább 200g tejföl
  • sajt ízlés szerint
Elkészítés
  • 1. lépés Feltettem a vizet főni a brokkolihoz. Amíg felforrt, megmostam, és rózsáira szedtem a brokkolit, majd a forrásban lévő vízbe tettem a rózsákat. Megsóztam, megkevertem, lejjebb vettem a lángot. (Amikor van türelmem hozzá, a szárát is belevágom, most nem volt.)
  • 2. lépés Amíg főtt a brokkoli, elkészítettem a rizst: kicsit megpirítottam kókuszolajon, majd felengedtem 2,5x annyi vízzel, mint amekkora a rizs mennyisége. Megsóztam, megkevertem, és lejjebb vettem alatta a lángot.
  • 3. lépés Ennyi idő alatt nagyjából átfőtt a brokkoli, leszűrtem. Már most bekapcsolható a sütő, 200°C-ra kell előmelegíteni.
  • 4. lépés Amíg a rizs főtt, kevés kókuszolajon megsóztam, megpirítottam a húst.
  • 5. lépés Amikor elkészült a rizs is, fogtam a tepsit, eloszlattam benne a brokkoli felét, majd rápakoltam a rizst, ezután a húst, végül a brokkoli másik felét.
  • 6. lépés A tűzhelyen felmelegítettem egy kevés kókuszolajat, majd beleöntöttem a tejfölt, és összekavartam. Vártam, hogy rottyanjon egyet, majd rálocsoltam a tepsi tartalmára, megszórtam reszelt sajttal, majd a 200°C-ra előmelegített sütőbe tettem. Akkor kész, amikor nagyjából egyenletesen barnult rajta a sajt.

Rakott brokkoli basmati rizzsel pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]