Bár a karácsonynak lassan két hete vége, még mindenképp meg kell mutatnom a házi készítésű szaloncukraimat. Két éve készítettem el őket először, és nagyon finomnak bizonyultak a kipróbált ízek. Tavalyelőtt valahogy nem maradt rá energiám, ezért 2019 karácsonyára mindenképp kellett készítenem párat, de most új ízeket is kipróbáltam. Az alapja a Szafi Reform Paleo süteményliszt-keverék, amiről megfogadtam, hogy minden évben újraveszem – ha máshoz nem is, az aktuális évi szaloncukor készlethez mindenképp.
A fenti képen balról-jobbra a következők az ízek: kókuszos, mákos, csokis, narancsos-vaníliás, mézeskalácsos, epres. Az alaptésztát Szafi oldaláról vettem, de mindet máshogy készítettem, mint ahogy az oldalon írja. Nálam a kókuszosba az alaptésztán kívül csak kókuszreszelék került, a mákosba csak mák. Mindkettőbe tehettem volna még bőven, de bevallom, nem mértem le egyiket sem, szemmérték alapján pedig nem mertem többet beleönteni.
A többinél csak minimálisan változtattam az elkészítésen, mert elvileg az alaptészta összeállítása után kell ízesíteni. Nekem 2 évvel ezelőtt nagyon sokáig kellett ahhoz gyúrnom, hogy valóban el tudjam oszlatni a kész tésztában a pudingporokat. Idén ezért már az alaptésztához adtam a pudingport, hiszen olyan hamar összeáll, hogy nem éghet meg. Így sok időt megspóroltam magamnak, és nem kellett az ízesítéssel külön szenvednem. A csokis, narancsos-vaníliás és epres verzióhoz Szafi pudingporait használtam.
Az én kedvencem azonban egyértelműen a mézeskalácsos szaloncukor lett!
Ez számomra azért meglepetés, mert sehol nem láttam korábban hasonlót. Eredetileg ugyanis olyan gluténmentes mézeskalács-receptet kerestem az interneten, ahol nincs szükség méz (sem juharszirup vagy hasonló) hozzáadására, de nem találtam. Gondoltam, ha már az nem jött össze, a szaloncukrok alaptésztájába szórok a mézeskalácsos fűszerkeverékből, amit még tavaly vettem. Nagyon intenzív, de nem tolakodó íze lett, számomra a színe is igen megnyerő. Igazi kedvenc lett, és biztos vagyok benne, hogy a következő karácsonykor szintén az asztalon (vagy a fán) lesz a helye!
A szaloncukor gluténmentes, cukormentes, tejmentes, szójamentes.
A bevonathoz egyébként 95%-os csokit szoktam használni, de most nem kaptam a boltban, ezért 85%-ossal helyettesítettem. Ez minimálisan, de tartalmaz hozzáadott cukrot (IR diétában a 85%-os csoki megengedett mennyiséget tartalmaz), de más cukormentes csokit is lehet használni hozzá.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!