Nagyon szeretem a töltött paprikát, de évekkel ezelőtt ettem utoljára. Mivel az egyik fő összetevője a rizs, nekem pedig ez az egyik köret, amit el kellett hagynom az életmódváltás során, maga a töltött paprika teljesen kimaradt az életemből azóta. Nemrég viszont valahogy a szemem elé került ez a recept, ami szerint rizs helyett kölessel készül ez az étel. Ráadásul rántás, azaz liszt és hozzáadott zsiradék sem kell hozzá. Nagyon szimpatikus volt, be is vásároltam hozzá.
Másfél óra alatt lett kész, ebből fél óra volt az előkészület. Nagyjából a recept szerint készítettem, de volt néhány változás: vöröshagymát például elfelejtettem venni, így ez teljesen kimaradt. A húst a fűszerekkel össze kellett keverni, majd hozzáadtam a száraz kölest is. (Nem kell előtte megfőzni, mert közben megpuhul.) Én kicsivel többet használtam belőle, mint amit a recept ír – 125 grammos zacskós köles volt itthon, egy zacskónyit bele is tettem.
A fokhagymát felszeleteltem, a paradicsompürével együtt a fazékba tettem. A hatból csak öt paprikát használtam fel, a tetejüket levágtam, a magokat kivettem, az ereket kivágtam. Megtöltöttem őket a darált húsos töltelékkel, a maradékból gombócokat formáltam és feltettem főni.
A főzési idő 1 óra volt, közben néhányszor megkevertem. Ettől eltekintve nem kellett mellette ülnöm egész főzési idő alatt, ezért biztos több alkalommal is el fogom készíteni a jövőben. Nem tudtam mennyire lesz savanyú, ezért csak a végén édesítettem eritrittel. Ilyenkor kicsit problémásabb úgy megkeverni, hogy ne essenek szét a paprikák és gombócok, ezért tanácsosabb korábban belekeverni. Viszont így is megfelelő lett az édes-savanyú ízek aránya, nekem nagyon ízlett ez a töltött paprika.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes, szójamentes, emellett tojásmentes is.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!