Már nem emlékszem hol találtam a receptjét ennek a répás-kókuszos süteménynek, de évek óta ismerem. Akkoriban felírtam egy papírra a tudnivalókat, azóta ez alapján készítem el. Az eredeti recept fehér lisztet és cukrot tartalmazott, de mivel az idők során változtattam az életmódomon, ezeket a hozzávalókat lecseréltem. Most a legutóbbi, gluténmentes verzió receptjét osztom meg.
A sütiben a fő összetevő (a liszt és eritrit mellett) a sárgarépa és a kókusz, ami elsőre furcsa kombinációnak tűnhet, de nagyon finomak együtt. A képeken lévő süti ugyan tartalmaz sütőport, de barna rizsliszttel készült, így csak kb. 1 cm magas lett. Eredetileg fehér lisztet írt a recept, amivel nagyjából dupla a magassága. Próbáltam teljes kiőrlésű liszttel is, abban az esetben a kettő közötti. Nyugodtan próbáljátok ki bármelyiket, mindhárom verzióban finom lesz.
Mivel cukrot nem használok, ennél a receptnél is eritritre cseréltem, mind a tésztában, mind a tetején. Bár a képeken lévő sütiket csak leszórtam poreritrittel, amikor nem vagyok lusta, rendesen bekeverem a poreritritet citromlével és úgy öntöm a tetejére, miután épp csak kivettem a sütőből. A süti maga édes lesz, ezt nagyon jól ellensúlyozza a ráöntött (eritrites) citrom savanyúsága.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes és szójamentes.
Répás-kókuszos sütemény
Hozzávalók
- A tésztához:
- 1 bögre barna rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű liszt is)
- 3/4 bögre eritrit (eredetileg 1 bögre cukor, de 1 bögre eritrittel nekem túl édes volt)
- 30 dkg sárgarépa
- 10 dkg kókuszreszelék
- 3 db tojás
- fél bögre folyékony kókuszolaj
- 1 csomag sütőpor
- ízlés szerint vaníliás eritrit (eredetileg 1 csomag vaníliás cukor)
- A tetejére a mázhoz:
- 5 dkg eritrit + 1 egész citrom leve
Elkészítés
- 1. lépés Megmostam, meghámoztam, majd lereszeltem a sárgarépákat.
- 2. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen, alul-felül sütésre állítottam.
- 3. lépés Minden hozzávalót kimértem, majd a szárazakat a sárgarépához kevertem. Ezután hozzáadtam a tojást és az olajat is, megkevertem.
- 4. lépés Sütőpapír vagy vajazás-lisztezés nélkül öntöttem a tepsibe (sütőpapírral is jó), majd betettem sülni. Nagyjából 20 perc lehetett mire elkészült, de érdemes ránézni néha, mert amikor elkezd barnulni a teteje, lehet tűpróbát végezni.
- 5. lépés Amíg sül, van idő kikeverni a mázhoz a citromos eritritet. Amikor kész a tészta, még melegen kell ráönteni az eritrites citromlét. Én egy kanál segítségével szoktam, hogy mindenhova jusson és nagyjából egyenletes legyen. Pici hagyjuk hűlni, majd szeletelhető.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!