Répás-kókuszos sütemény – hozzáadott cukor nélkül, barna rizsliszttel

Már nem emlékszem hol találtam a receptjét ennek a répás-kókuszos süteménynek, de évek óta ismerem. Akkoriban felírtam egy papírra a tudnivalókat, azóta ez alapján készítem el. Az eredeti recept fehér lisztet és cukrot tartalmazott, de mivel az idők során változtattam az életmódomon, ezeket a hozzávalókat lecseréltem. Most a legutóbbi, gluténmentes verzió receptjét osztom meg.

Répás-kókuszos sütemény

A sütiben a fő összetevő (a liszt és eritrit mellett) a sárgarépa és a kókusz, ami elsőre furcsa kombinációnak tűnhet, de nagyon finomak együtt. A képeken lévő süti ugyan tartalmaz sütőport, de barna rizsliszttel készült, így csak kb. 1 cm magas lett. Eredetileg fehér lisztet írt a recept, amivel nagyjából dupla a magassága. Próbáltam teljes kiőrlésű liszttel is, abban az esetben a kettő közötti. Nyugodtan próbáljátok ki bármelyiket, mindhárom verzióban finom lesz.

Répás-kókuszos sütemény 1

Mivel cukrot nem használok, ennél a receptnél is eritritre cseréltem, mind a tésztában, mind a tetején. Bár a képeken lévő sütiket csak leszórtam poreritrittel, amikor nem vagyok lusta, rendesen bekeverem a poreritritet citromlével és úgy öntöm a tetejére, miután épp csak kivettem a sütőből. A süti maga édes lesz, ezt nagyon jól ellensúlyozza a ráöntött (eritrites) citrom savanyúsága.

PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes és szójamentes.

Répás-kókuszos sütemény 3

Répás-kókuszos sütemény

2020-02-07
: 4
: Könnyű

Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 bögre barna rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű liszt is)
  • 3/4 bögre eritrit (eredetileg 1 bögre cukor, de 1 bögre eritrittel nekem túl édes volt)
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 db tojás
  • fél bögre folyékony kókuszolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • ízlés szerint vaníliás eritrit (eredetileg 1 csomag vaníliás cukor)
  • A tetejére a mázhoz:
  • 5 dkg eritrit + 1 egész citrom leve
Elkészítés
  • 1. lépés Megmostam, meghámoztam, majd lereszeltem a sárgarépákat.
  • 2. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen, alul-felül sütésre állítottam.
  • 3. lépés Minden hozzávalót kimértem, majd a szárazakat a sárgarépához kevertem. Ezután hozzáadtam a tojást és az olajat is, megkevertem.
  • 4. lépés Sütőpapír vagy vajazás-lisztezés nélkül öntöttem a tepsibe (sütőpapírral is jó), majd betettem sülni. Nagyjából 20 perc lehetett mire elkészült, de érdemes ránézni néha, mert amikor elkezd barnulni a teteje, lehet tűpróbát végezni.
  • 5. lépés Amíg sül, van idő kikeverni a mázhoz a citromos eritritet. Amikor kész a tészta, még melegen kell ráönteni az eritrites citromlét. Én egy kanál segítségével szoktam, hogy mindenhova jusson és nagyjából egyenletes legyen. Pici hagyjuk hűlni, majd szeletelhető.

Répás-kókuszos sütemény pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]