Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes kiőrlésű liszttel is készítettem a galuskát, úgy is nagyon finomra sikerült, de már egy ideje nem eszem gluténtartalmú ételeket. Többféle lisztet, lisztkeveréket próbáltam már, de a legegyszerűbb, legkevesebb hozzávalóból álló verzió ízlett a legjobban. Azóta ha nokedli, akkor csak ez a gluténmentes zabpehelylisztes változat jöhet szóba.
Elkészítése:
Kinézetre szerintem nem sok különbség van a hagyományoshoz képest, talán pár árnyalattal sötétebb. Nem kemény a tészta, de nem is esik szét, és másnap is finom. Az eredeti receptet erről az oldalról vettem, de kihagytam belőle az olajat és a tehéntúrót is. A mennyiséget csökkentettem, de a lényeg, hogy 100 grammonkénti liszthez 1 db tojásra van szükség. Tehát ha 100 grammal készíted, akkor 1 db tojásra, ha 200 gramm liszttel, akkor 2 db tojásra van szükséged, és így tovább. Több, mint 1 dl vizet használtam fel hozzá, ami miatt az elején kicsit folyósabb volt a keverék. Picit hagytam pihenni, addig a liszt megszívta magát és – bár még mindig nem volt nokedli-állagú – szaggathatóvá vált. A recepthez alulra ezért csak 1 dl vizet írtam. Ha szükséges, tegyetek még hozzá, de mindig csak keveset, hogy lássátok az aktuális állapotát.
Leggyakrabban pörkölthöz készítem, de tojásos nokedliként is nagyon finom. A képen pedig chilis babhoz készült:
Nokedli / galuska zabpehelylisztből
Hozzávalók
- 200 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 2 db tojás
- só
- 1 dl langyos víz
Elkészítés
- 1. lépés Egy fazékban sós vizet tettem fel főni.
- 2. lépés Közben kimértem a lisztet, majd hozzáadtam a sót, tojást, végül a langyos vizet, összekevertem.
- 3. lépés Amikor már forrt a víz, nokedliszaggatóval beleszaggattam az összes tésztát, megkevertem. Lejjebb vettem a „lángot” a fazék alatt, majd vártam 3-5 percet, hogy megfőjön a tészta.
- 4. lépés Amikor elkészült, leszűrtem, átöblítettem hideg vízzel.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!
Hihetetlenul finomra sikeredett! Probaltam az eredeti tehenturos receptel, de ez sokkal jobban izlik!
Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ennyire ízlett! 🙂