Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes kiőrlésű liszttel is készítettem a galuskát, úgy is nagyon finomra sikerült, de már egy ideje nem eszem gluténtartalmú ételeket. Többféle lisztet, lisztkeveréket próbáltam már, de a legegyszerűbb, legkevesebb hozzávalóból álló verzió ízlett a legjobban. Azóta ha nokedli, akkor csak ez a gluténmentes zabpehelylisztes változat jöhet szóba.

Nokedli zabpehelylisztből

Elkészítése:

Kinézetre szerintem nem sok különbség van a hagyományoshoz képest, talán pár árnyalattal sötétebb. Nem kemény a tészta, de nem is esik szét, és másnap is finom. Az eredeti receptet erről az oldalról vettem, de kihagytam belőle az olajat és a tehéntúrót is. A mennyiséget csökkentettem, de a lényeg, hogy 100 grammonkénti liszthez 1 db tojásra van szükség. Tehát ha 100 grammal készíted, akkor 1 db tojásra, ha 200 gramm liszttel, akkor 2 db tojásra van szükséged, és így tovább. Több, mint 1 dl vizet használtam fel hozzá, ami miatt az elején kicsit folyósabb volt a keverék. Picit hagytam pihenni, addig a liszt megszívta magát és – bár még mindig nem volt nokedli-állagú –  szaggathatóvá vált. A recepthez alulra ezért csak 1 dl vizet írtam. Ha szükséges, tegyetek még hozzá, de mindig csak keveset, hogy lássátok az aktuális állapotát.

Nokedli zabpehelylisztből 1

Leggyakrabban pörkölthöz készítem, de tojásos nokedliként is nagyon finom. A képen pedig chilis babhoz készült:

Nokedli zabpehelylisztből tálalása

Nokedli / galuska zabpehelylisztből

2020-03-22
: 3
: 10 perc
: 15 perc
: 25 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 200 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl langyos víz
Elkészítés
  • 1. lépés Egy fazékban sós vizet tettem fel főni.
  • 2. lépés Közben kimértem a lisztet, majd hozzáadtam a sót, tojást, végül a langyos vizet, összekevertem.
  • 3. lépés Amikor már forrt a víz, nokedliszaggatóval beleszaggattam az összes tésztát, megkevertem. Lejjebb vettem a „lángot” a fazék alatt, majd vártam 3-5 percet, hogy megfőjön a tészta.
  • 4. lépés Amikor elkészült, leszűrtem, átöblítettem hideg vízzel.

Nokedli zabpehelylisztből pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


2 thoughts on “Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből”

  • Hihetetlenul finomra sikeredett! Probaltam az eredeti tehenturos receptel, de ez sokkal jobban izlik!

    • Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ennyire ízlett! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Tojásleves gluténmentesen

Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna […]