A sütőtökös muffin receptjének megosztásakor említettem a kuglófot is, amit régebben egyszer már elkészítettem, de nem készült róla fotó. Most újra elővettem a receptet, amíg még kapható sütőtök a zöldségesnél, így megint megtapasztalhattam, mennyire ízletes sütemény. Az eredeti receptet a Desszert Szoba oldalon találtam – viszont teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt helyett barna rizslisztet használtam, így az én változatom gluténmentes.
Csak egy hatalmas kuglófformám van itthon, ezért az eredeti mennyiségek helyett dupla adagot készítettem, és még ez sem töltötte ki teljesen. (Egyre sürgetőbb kisebb sütőformákat vennem…) A lenti képen már kicsit látszik, hogy a kuglóf jobb oldalának tetején egy vágott csík fut át. Beosztogattam az egész süteményt szénhidráttartalom szerint 20 grammnyira, így tízóraira és uzsonnára is megfelelő az adag. Így jelölgettem meg a mennyiségeket, de nem vágtam le, hogy ne legyen később száraz a szelet.
Az eredeti recept szerint pürésíteni kell a megsütött sütőtököt, de én nem pürésítettem, csak összenyomkodtam fakanállal, ezért látszanak nagyobb darabok is benne. A minőségen ez nem rontott, sőt! Édesítéshez eritritet használtam, a forma kikenéséhez pedig kókuszmargarint.
Bár nincs a képeken, de eritrittel bekevert mascarponéval tálaltam. Egyedül a mascarponét nem cseréltem le növényi alapúra, mert tejmentes mascarpone tudtommal nincs PCOS-kompatibilis formában. Az egyetlen tejmentes mascarpone jellegű krém burgonyakeményítőtől kezdve maltodextrint és rizsport is tartalmaz. Sajnos.
Viszont a tejes verzió nagyon finom ezzel a kuglóffal. A kalóriaszám persze magasabb lett vele, de megéri együtt kipróbálni őket.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes és szójamentes.
A sütőtökös kuglóf készítése:
Sütőtökös kuglóf
Hozzávalók
- 40 dkg barna rizsliszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 6 tojás
- 15 dkg eritrit
- 15 dkg kókuszolaj
- 40 dkg sült sütőtök hús
- kókuszmargarin és barna rizsliszt a forma kikenéséhez
Elkészítés
- 1. lépés Ez a mennyiség egy nagy kuglófformához való, kisebb (kb. 16 cm-es) formához le kell felezni az adagokat! A sütőtök megsütésének folyamatát nem írom a recepthez, de ezzel kell kezdeni!
- 2. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen, mire elkészül a tészta.
- 3. lépés Összekevertem a száraz hozzávalókat, tehát a barna rizsliszttel a sütőport, a sót és a fahéjat.
- 4. lépés A tojást egy másik tálban felhabosítottam az eritrittel, majd hozzáöntöttem a folyékonyra melegített kókuszolajat. Beleforgattam az összenyomkodott sült sütőtököt, majd a lisztes keveréket is, és jól összekevertem.
- 5. lépés A kuglófforma belsejét átkentem kókuszmargarinnal, majd kiliszteztem barna rizsliszttel. Beleöntöttem a masszát és az előmelegített sütőbe tettem.
- 6. lépés Ez a mennyiség kb. 40-45 perc alatt lett kész, tűpróbát mindenképp szükséges végezni! Amikor elkészült, hagytam, hogy a formában hűljön ki a sütemény.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!