Almás pite – gluténmentes, cukormentes, tejmentes

Sokáig nem szerettem az almás pitét. Nem is igazán arról volt szó, hogy nem szerettem, talán inkább túl sokszor készült nálunk. Volt egy időszak otthon, amikor ha desszert került az asztalra, állandóan almás pite volt. Besokalltam.

Almás pite tálalása 1

Aztán évekkel később jött a PCO, vele együtt az életmódváltás, és soha egy percre se jutott eszembe, hogy pitét süssek. Nagyjából néhány nappal ezelőttig. Mert volt itthon pár alma, amikről tudtam, hogy nem fogom nyersen megenni (nálam valamiért furán működik az alma, ezért csak néha merek egyet vagy felet enni), illetve az utóbbi időben szembejött velem néhány almás pite recept különböző blogokon. Szóval adta magát, hogy meg kell sütnöm. Már csak az volt a kérdés, hogy készítsem el, hogy nekem is megfelelő és finom legyen.

Valószínűnek tartottam, hogy zabpehelylisztből lenne szerencsés megsütni, ezért célirányosan ilyen recepteket kerestem. Meglepő egyébként, mennyi van belőle, hirtelen én se tudtam melyiket válasszam. Végül e mellett döntöttem.

Almás pite tálalása 2

Az almás pite recept módosításai

Annyit változtattam a recepten, hogy nem reszeltem bele citromhéjat, illetve a töltelékhez nem pároltam az almát a fahéjjal, hanem az alma kinyomkodása után egyszerűen csak összekevertem őket. És nem kentem le tojással a tetejét, mert elfelejtettem…, de nem panaszkodott miatta senki, sőt, még annak is ízlett a sütemény, aki nem tart diétát. Az alma miatt a töltelékbe nem is kellett édesítő, egyedül a tésztába tettem egy negyed evőkanálnyi negyedannyit (eritrit és stevia keveréke, 4x édesebb a cukornál).

Sütés után nem bírtuk ki, és még melegen-langyosan ettünk belőle, de így kissé szétesett. Szeletelni csak másnap lehetett rendesen.

Almás pite 1

Egyébként még korábban vásároltam piteformát (mert tervben volt clafoutis sütése, amit azóta sem készítettem el, de annyira megörültem, hogy végre találtam ilyen formát, hogy rögtön meg is vettem), és ebben gondoltam elkészíteni az almás pitét. Azzal nem számoltam, hogy maga a forma óriási, és ez a csöpp pite kb. a felét tette ki, ezért nem is lett igazán piteformája a sütinek. Kell vásárolnom egy kisebbet, felírom a be kell szereznem a konyhába-listámra.

Almás pite 2

Almás pite - gluténmentes, cukormentes, tejmentes

2020-07-30
: 8
: 30 perc
: 25 perc
: 55 perc
: könnyű

Hozzávalók
  • Tészta:
  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg kókuszmargarin
  • 2 evőkanál kókusztejszín
  • 1 csipet só
  • 1 tojás + a kenéshez
  • egy teáskanál szódabikarbóna
  • negyed evőkanálnyi negyedannyi édesítő (vagy 1 evőkanálnyi cukornak megfelelő édesítő)
  • Töltelék:
  • 4 db közepes alma (hámozva, lereszelve, levéből kinyomkodva)
  • őrölt fahéj ízlés szerint (vagy kb. 2 teáskanál)
Elkészítés
  • 1. lépés Első lépésként elkezdtem előmelegíteni a sütőt 180°C-ra, majd lereszeltem az almát. Lehet nem ez a legmegfelelőbb sorrend, mert hamar bebarnult az alma és a töltelék így sötétebb lett, ezért aki gondolja, hagyja későbbre ezt a lépést.
  • 2. lépés A tészta száraz alapanyagait összekevertem, majd a kókuszmargarint összedolgoztam a keverékkel. Hozzáadtam a tojást és a kókusztejszínt is és ismét gyúrtam rajta.
  • 3. lépés A tészta 1/3-át levágtam, félretettem, mert ebből lesz a teteje. A maradék 2/3-ot egy kerámia piteformába nyomkodtam. Nem tettem alá sütőpapírt, nem kentem ki semmivel a formát, de nem ragadt le a sütemény alja.
  • 4. lépés A lereszelt alma levét kinyomkodtam, majd összekevertem a fahéjjal, és a formába egyengetett tésztára pakoltam a tölteléket.
  • 5. lépés A tetejéhez félretett tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam. Felcsíkoztam, végül rácsosan a töltelék tetejére tettem. A rácsokat  le lehet kenni egy felvert tojással, de nálam ez véletlenül kimaradt. A 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem. Érdemes hagyni, hogy teljesen kihűljön.

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!

Almás pite pin

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]