Tizenévesen nagy szám volt az iskolai büfében kapható csokis, kókuszreszelékes fánk. Volt, amelyiket lekvárral, vagy vanília pudinggal töltöttek meg – ezeknek nem csoki volt a tetején, hanem porcukor, esetleg csokicsíkokkal. Nem tudom emlékszik-e még rá valaki, vagy egyáltalán máshol is volt-e ilyen, én az összes változatot nagyon szerettem. Akkoriban mindig a lyukas közepű fánkot kívántuk, mert a büfében kapható nem ez a fajta volt, hanem a pufis, lyuk nélküli. Mióta nem mindegy mit eszem, már bármelyiknek örülök, hiszen nem egyszerű más összetevőkből hasonló állagot, ízvilágot elérni. A következő fánkot a Szafi Free amerikai Fánk lisztkeverékből készítettem, a sulibüfés élmények emlékére csokis-kókuszos változatban.
Ez a liszt könnyen kezelhető, és a tésztát is villámgyorsan össze lehet állítani, kiszaggatni. A receptet nem írom le, a lisztkeverék hátoldalán le van írva, de a hivatalos honlapon és webshopban is megtalálható. Szaggatáshoz egyébként kétféle eszközöm van: kör alakú fánkszaggató | virág alakú fánkszaggató Ezeket még néhány éve párszáz forintért vásároltam Ebay-ről.
Az elkészült fánk többféleképp ízesíthető, ki mit szeret. Néha csak poreritrittel és lekvárral szoktam enni a sima fánkot, ahogy korábban farsangkor a szalagos változatot, de van, hogy több kedvem van pepecselni, és elkészítem csokis-kókuszos formában. A csokiöntethez legalább 90%-os étcsokit használok, de ha van a boltban, akkor a 95%-os vagy a 99%-os kerül a kosaramba. A felolvasztás után ezeket szükséges édesíteni, mert a magas kakaótartalom miatt elég keserű az ízük és egyáltalán nem édesek. Eritritet szoktam hozzákeverni, hogy édesebb legyen.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes, szójamentes. Emellett tojásmentes is, és más állati eredetű összetevőt sem tartalmaz, ha növényi olajban sütjük ki (én kókuszolajat használtam), így vegán is.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!