Csokis-kókuszos fánk

Tizenévesen nagy szám volt az iskolai büfében kapható csokis, kókuszreszelékes fánk. Volt, amelyiket lekvárral, vagy vanília pudinggal töltöttek meg – ezeknek nem csoki volt a tetején, hanem porcukor, esetleg csokicsíkokkal. Nem tudom emlékszik-e még rá valaki, vagy egyáltalán máshol is volt-e ilyen, én az összes változatot nagyon szerettem. Akkoriban mindig a lyukas közepű fánkot kívántuk, mert a büfében kapható nem ez a fajta volt, hanem a pufis, lyuk nélküli. Mióta nem mindegy mit eszem, már bármelyiknek örülök, hiszen nem egyszerű más összetevőkből hasonló állagot, ízvilágot elérni. A következő fánkot a Szafi Free amerikai Fánk lisztkeverékből készítettem, a sulibüfés élmények emlékére csokis-kókuszos változatban.

Csokis-kókuszos fánk

Ez a liszt könnyen kezelhető, és a tésztát is villámgyorsan össze lehet állítani, kiszaggatni. A receptet nem írom le, a lisztkeverék hátoldalán le van írva, de a hivatalos honlapon és webshopban is megtalálható. Szaggatáshoz egyébként kétféle eszközöm van: kör alakú fánkszaggató | virág alakú fánkszaggató Ezeket még néhány éve párszáz forintért vásároltam Ebay-ről.

Csokis-kókuszos fánk 1

Az elkészült fánk többféleképp ízesíthető, ki mit szeret. Néha csak poreritrittel és lekvárral szoktam enni a sima fánkot, ahogy korábban farsangkor a szalagos változatot, de van, hogy több kedvem van pepecselni, és elkészítem csokis-kókuszos formában. A csokiöntethez legalább 90%-os étcsokit használok, de ha van a boltban, akkor a 95%-os vagy a 99%-os kerül a kosaramba. A felolvasztás után ezeket szükséges édesíteni, mert a magas kakaótartalom miatt elég keserű az ízük és egyáltalán nem édesek. Eritritet szoktam hozzákeverni, hogy édesebb legyen.

Csokis-kókuszos fánk 2

PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes, szójamentes. Emellett tojásmentes is, és más állati eredetű összetevőt sem tartalmaz, ha növényi olajban sütjük ki (én kókuszolajat használtam), így vegán is.

Csokis-kókuszos fánk pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]