Gyerekkorom egyik kedvence ez az egyszerű sütemény. Mi Nap-éj-ként ismertük, de az országban több helyen a Márvány szelet nevet használják. Egyáltalán nem macerás, egyszerűen elkészíthető piskóta, amiben a sima és a kakaós réteg keveredik. Tetejére alapesetben porcukor kerül, de helyette poreritrit is szórható rá.
Alapból fehér lisztes a recept, de ezt teljes mértékben lecseréltem különböző gluténmentes lisztek keverékére. Nem használtam tejtermékeket sem, helyettük kókuszmargarint és mandulatejet tettem a tésztába. A lisztek miatt kicsit más állaga van a tésztának, mint a hagyományos Nap-éj szelet esetén. Kicsit nehezebb a piskóta, nem annyira könnyű, szellős. Ízre viszont nekem elnyerte a tetszésemet.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes és szójamentes.
Nap-éj (Márvány szelet)
Hozzávalók
- 200 g barna rizsliszt
- 150 g zabpehelyliszt
- 50 g kókuszliszt
- 20 dkg kókuszmargarin
- 6 tojás
- 35-40 dkg eritrit
- 1 csomag sütőpor
- 3 dl mandulatej
- kakaópor ízlés szerint
Elkészítés
- 1. lépés A sütőt 170°C-ra kapcsoltam, hogy elég meleg legyen, mire elkészülök a tésztával.
- 2. lépés Az összeállítás első lépéseként összekevertem a különböző liszteket, illetve a sütőport és az eritritet. Hozzáadtam a tojások sárgáját és a kókuszmargarint, végül a tejet, majd ezt jól összedolgoztam.
- 3. lépés A tojásfehérjéket habbá vertem, és fakanállal forgattam bele a krémbe, hogy ne törjem össze a habot.
- 4. lépés A felét sütőpapíros tepsibe öntöttem. A másik feléhez kakaót kevertem, majd ráfolyattam az előző rétegre. Húztam rajtuk párat kanállal, hogy kissé keveredjen a két szín.
- 5. lépés Betettem a sütőbe és kb. 20 perc után tűpróbával ellenőriztem, elkészült-e. Sütőfüggő, hogy mikorra sül meg, érdemes mindig tűpróbát végezni.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!