Nap-éj sütemény

Gyerekkorom egyik kedvence ez az egyszerű sütemény. Mi Nap-éj-ként ismertük, de az országban több helyen a Márvány szelet nevet használják. Egyáltalán nem macerás, egyszerűen elkészíthető piskóta, amiben a sima és a kakaós réteg keveredik. Tetejére alapesetben porcukor kerül, de helyette poreritrit is szórható rá.

Nap-éj sütemény

Nap-éj sütemény 1

Alapból fehér lisztes a recept, de ezt teljes mértékben lecseréltem különböző gluténmentes lisztek keverékére. Nem használtam tejtermékeket sem, helyettük kókuszmargarint és mandulatejet tettem a tésztába. A lisztek miatt kicsit más állaga van a tésztának, mint a hagyományos Nap-éj szelet esetén. Kicsit nehezebb a piskóta, nem annyira könnyű, szellős. Ízre viszont nekem elnyerte a tetszésemet.

PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes és szójamentes.

Nap-éj sütemény tepsiben

Nap-éj (Márvány szelet)

2020-07-15
: könnyű

Hozzávalók
  • 200 g barna rizsliszt
  • 150 g zabpehelyliszt
  • 50 g kókuszliszt
  • 20 dkg kókuszmargarin
  • 6 tojás
  • 35-40 dkg eritrit
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dl mandulatej
  • kakaópor ízlés szerint
Elkészítés
  • 1. lépés A sütőt 170°C-ra kapcsoltam, hogy elég meleg legyen, mire elkészülök a tésztával.
  • 2. lépés Az összeállítás első lépéseként összekevertem a különböző liszteket, illetve a sütőport és az eritritet. Hozzáadtam a tojások sárgáját és a kókuszmargarint, végül a tejet, majd ezt jól összedolgoztam.
  • 3. lépés A tojásfehérjéket habbá vertem, és fakanállal forgattam bele a krémbe, hogy ne törjem össze a habot.
  • 4. lépés A felét sütőpapíros tepsibe öntöttem. A másik feléhez kakaót kevertem, majd ráfolyattam az előző rétegre. Húztam rajtuk párat kanállal, hogy kissé keveredjen a két szín.
  • 5. lépés Betettem a sütőbe és kb. 20 perc után tűpróbával ellenőriztem, elkészült-e. Sütőfüggő, hogy mikorra sül meg, érdemes mindig tűpróbát végezni.

Nap-éj sütemény pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]