Nem tudom ti hogy vagytok vele, az egyik kedvenc süteményem a kókuszkocka. Gyerekkoromban nagyon ritkán ehettem, mert ez az egyik olyan édesség, ami sose készült otthon, viszont az első volt, ami után nyúltam a sütis tálról, ha vendégségben elém tették.
Az életmódváltás azt is magával hozta, hogy a hagyományos alapanyagokból többet nem ehetem meg, ezért kellett keresnem egy számomra is megfelelő verziót. Többfelé nézelődtem a neten, és eredetileg teljesen máshol találtam meg a gluténmentes kókuszkocka receptjét. Rendszerint elmentem ezeket az oldalakat, de valahogy mégsem találtam meg amiből először dolgoztam, pedig az összes mentett receptet végignéztem (ami nem kevés). Ezért újra rákerestem, és találtam egy hasonlót, aminek a segítségével végül újra finom kókuszkockát ehettem. Ezen az oldalon érhető el.
A kókuszkocka elkészítése
Nem változtattam a recepten, csak pontosítottam néhány hozzávalón. 22×38 cm-es tepsit használtam a sütéshez, ami kissé nagy, így vékonyabb lett a tészta, mint normál esetben. Ha tehetitek, ennél kisebbet válasszatok a sütéshez. Íme a süti elkészítése:
Kókuszkocka - gluténmentes, cukormentes, tejmentes
Hozzávalók
- A tésztához:
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 100 g kristályos eritrit
- 1 kiskanál sütőpor
- 3 tojás
- kevés víz
- A bevonathoz:
- 50 g cukrozatlan holland kakaópor
- 30 g folyékony kókuszolaj
- 50 g eritrit
- 1 dl víz
- 150 g kókuszreszelék
Elkészítés
- 1. lépés A sütőt előmelegítettem alul-felül sütésre 180°C-ra, majd összekevertem a lisztet a sütőporral.
- 2. lépés A tojásokat külön edényekben kettéválasztottam. A sárgáját összekevertem 50 g eritrittel, ezután hozzáadtam a liszt és sütőpor keverékét. Kevés vízzel sűrű krémes állagúra kevertem.
- 3. lépés A tojásfehérjét 50 g eritrittel kemény habbá vertem, majd fakanállal beleforgattam az előzőleg kikevert masszába – lassan kell keverni, hogy a tojáshab ne törjön össze.
- 4. lépés Sütőpapírral kibéleltem a tepsit. A masszát beleöntöttem, elegyengettem, és a sütőbe toltam. Az első 10 percben nem szabad kinyitni az ajtót, mert összeesik a piskóta, azonban a 10 perc után vegyük vissza a hőfokot 160°C-ra. További 15-20 perc szükséges a tésztának.
- 5. lépés Az elkészült piskótát negyed óráig hagytam hűlni, majd nagyjából egyenlő nagyságú kockákra vágtam fel.
- 6. lépés A mázhoz alacsony lángra kapcsoltam a tűzhelyet, és egy edényben folyamatos kevergetés mellett összeállítottam a kakaóport a maradék 50 g eritrittel, a kókuszolajjal és 1 dl vízzel.
- 7. lépés Egy tálba szórtam a kókuszreszeléket. A piskótakockákat először a kakaómázba, majd a kókuszreszelékbe forgattam. Akár azonnal is fogyasztható, de én jobban szeretem, amikor már megszilárdult rajta a kakaós réteg, így rövid időre hűtőbe tettem.
PCO / PCOS esetén nagyon fontos az egészséges étkezés. Ez a recept gluténmentes, cukormentes, tejmentes, és szójamentes.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!