Miért pont kelkáposzta-főzelék?
Amellett, hogy finomak, a főzelékek nagyon hasznos főételek – nem csak a vitamintartalmuk, hanem az emésztésre gyakorolt jótékony hatásuk miatt is. Utóbbi különösen fontos PCO / PCOS esetén, mert a betegséggel gyakran jár együtt a lelassult emésztés.
Kelkáposztából készítve egy főzelék azonban még a fentieknél is többet nyújt. Mivel a kelkáposzta kalóriatartalma igen alacsony, a policisztás ovárium szindróma által okozott súlytöbblet leadásában is segíteni tud. Immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású növény (bővebben: itt). Levesként vagy rakott ételként is megállja a helyét, de most a kelkáposzta-főzelék elkészítését mutatom meg.
A kelkáposzta-főzelék elkészítése
Az elkészítés egyébként nagyon egyszerű, nincs vele sok tennivaló. Munkát szinte csak a kelkáposzta feldarabolása / lereszelése jelent.
Első lépésként a káposzta néhány külső levelét le szoktam szedni, akkor is, ha szépek, majd a fejet megmosom. Én nem szoktam reszelni, hanem késsel vágom fel a káposztafejet, először félbe, majd mindkét felet kisebb darabokra. A torzsa részére nem lesz szükség, ki kell dobni (vagy lehet gyerkőcnek „nyomdát” készíteni belőle 🙂 ).
A feldarabolt káposztát fazékba tettem, majd annyi vízzel tettem fel főni, ami bőven ellepi, meg is sóztam. Amikor már forrt, gyengébbre állítottam a tűzhely erejét, és hozzáadtam a többi fűszert (bors, fokhagyma granulátum, őrölt kömény, majoranna, néhány babérlevél). Ezekre nem szeretnék pontos mennyiséget mondani, érdemes kóstolgatni, hogy ízlésnek megfelelő legyen. Amikor megpuhult a káposzta és az íze is megfelelő volt, részletekben beleszórtam a barna rizslisztet, elkevertem. Lezárható alatta a tűzhely, de kicsit hagyni kell állni, hogy megszívja magát a liszt, és főzelék állagú legyen az étel.
Mivel PCO / PCOS esetén legfeljebb ritkán, kis mennyiségben ajánlott a burgonya fogyasztása (és nem mindegy, milyen formában), én inkább sosem használom. Így számomra és mások számára is átláthatóbb az étrendem.
Azonban ha igény van rá, a burgonyát még az elején, felkockázva adjátok a kelkáposztához, hogy együtt főjenek meg. Ilyenkor a burgonya keményítőtartalma miatt jóval kevesebb lisztre lesz szükség, de ennek receptjét más oldalakon biztos megtaláljátok.
Kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók
- 1 fej kelkáposzta
- víz
- só
- bors
- fokhagyma granulátum
- őrölt kömény
- majoranna
- néhány babérlevél
- 60 g barna rizsliszt
Elkészítés
- 1. lépés Első lépésként előkészítettem a kelkáposztát: levettem néhányat a külső levelekből (jellemzően a nem túl szépeket), majd megmostam a káposztafejet. Késsel először félbe, majd kisebb darabokra vágtam és fazékba tettem.
- 2. lépés Felengedtem vízzel, hogy bőven ellepje, megsóztam és feltettem főni. Amikor már forrt, gyengébbre állítottam a tűzhely erejét, és hozzáadtam a többi fűszert (bors, fokhagyma granulátum, őrölt kömény, majoranna, néhány babérlevél).
- 3. lépés Amikor megpuhult a káposzta és az íze is megfelelő volt, részletekben beleszórtam a barna rizslisztet, elkevertem. Ezután lezárható alatta a tűzhely, de kicsit hagyni kell állni, hogy megszívja magát a liszt, és főzelék állagú legyen az étel.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!