Mákos sütemény – gluténmentesen, cukormentesen és tejmentesen

Nem gyakran készítek mákos süteményt, sőt, egyáltalán a mákot sem sűrűn használom ételekhez, viszont igen sok jótékony hatása van, ezért néha jó belecsempészni az étrendbe. A mákos tésztát nagyon szerettem gyerekkoromban, de azon túl máshol nem használtuk fel ezt az alapanyagot. Tésztaként már nem szoktam készíteni, süteményt viszont szívesen sütök, ezért adta magát, hogy az legyen belőle.

Több receptet találtam az interneten, de emlékeztem egy bögrés változatra korábbról. Most újra meg kellett találnom, és nem biztos, hogy ugyanazt az oldalt vettem alapul, mint anno, de ugyanúgy bögrés mennyiségekkel kellett számolni, és jól sikerült a sütemény. Kattints az eredeti receptért, az én változatom pedig lejjebb található.

Mákos sütemény

A mákos sütemény elkészítése

Az eredeti recept sima fehér búzalisztet ír, én viszont gluténmentes változatban készítettem el, ezért köleslisztet, gluténmentes zabpehelylisztet és hajdinalisztet használtam hozzá.
A cukrot édesítőre cseréltem. Általában eritritet használok, de a „negyedannyi” 1:4 édesítővel egyszerűbb kiszámolni a mennyiséget: az eritrit a cukornak csak 60%-nyi édesítőerejével bír, a negyedannyi viszont négyszer édesebb a cukornál. Ennek megfelelően a recepthez negyed bögrényit használtam belőle, ez nagyjából 40 grammnak felelt meg.
Állati eredetű tej helyett cukormentes pörköletlen mandulatejet használtam. Lehet, hogy finom a pörkölt mandulás verzióval is, de nagyrészt csak kávéhoz használom a mandulatejet, és ahhoz jobban szeretem a pörköletlent, így mindig csak ez van itthon. Ezen kívül csak az étolajat cseréltem kókuszolajra.

Mákos sütemény teteje

Tálaláshoz sima kristályos eritritet használtam, mert nem volt itthon készen poreritrit. Azzal persze szebben mutat, de az ízén nem változtat.

Mákos sütemény - gluténmentes, cukormentes, tejmentes

2020-11-29
: 6 adag (kb. 20 gramm ch/adag)
: Könnyű

Hozzávalók
  • 2,5 dl-es bögrével
  • 60 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 60 g kölesliszt
  • 60 g hajdinaliszt
  • negyed bögre 1:4 negyedannyi édesítő (kb. 40 g)
  • 1 bögre cukormentes mandulatej
  • 1 bögre darált mák
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés
  • 1. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen a sütéshez.
  • 2. lépés Kimértem a bögrébe a 3 féle lisztet (a három tett ki egy bögrét), az édesítőt, sütőport, sót és a mákot is, majd összekevertem őket.
  • 3. lépés A keverékbe beletettem a tojást, az olajat és a mandulatejet, majd kézi habverővel összekevertem az egészet.
  • 4. lépés Kiliszteztem egy kis tepsit: befújtam kókuszsprayvel, majd megszórtam kölesliszttel. Megütögettem a tepsit, hogy egyenletesen el tudjon oszlani benne a liszt. Ebbe öntöttem a mákos keveréket, majd betettem a sütőbe. Nálam 30 perc alatt sült meg a 180°C-on, de már 20 percnél érdemes lehet tűpróbát végezni.

Mákos sütemény pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]