A brokkoli egy nagyszerű zöldség, rengeteg vitamint tartalmaz. A leggyakrabban párolva készítem szénhidrátot is tartalmazó köret mellé, de most szükségem volt levesfélére az ebédhez. A brokkolikrémleves nagyon finom, de a legtöbb recept szerint krumplira is szükség van hozzá a keményítő tartalma miatt. PCO és PCOS esetén a krumpli sajnos kerülendő zöldség, ezért én minden extra nélkül készítem el, kizárólag brokkoli, kókusztejszín és fűszerek vannak benne.
A brokkolikrémleves elkészítése
Nagyon egyszerű a főzése, nagy előkészületet sem igényel. Meg kell mosni a brokkolit, rózsáira szedni, majd sós vízben feltenni főni. A szárát is fel lehet vágni és a rózsák közé tenni – ám ekkor vagy érdemes levágni a szárak külső részét, vagy az egészet tovább főzni, hogy ne legyen majd fás az étel. Amikor forr a víz, onnantól 6-7 percet szoktam várni, hogy valóban átfőjön. Amint kész, leszűröm (egy befőttes üvegbe, hogy a levét egy másik alkalommal fel tudjam használni levesalapnak). A brokkolit ezután összeturmixolom, sót, fokhagyma granulátumot, majorannát teszek bele közben. Végül hozzáadok annyi kókusztejszínt, hogy kellemesen krémes állaga legyen, és újra összeturmixolom. 1 fej brokkolihoz ez nagyjából 1 dl tejszínt jelent, de ízléshez igazítható.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók
- 1 fej brokkoli
- só
- fokhagyma
- majoranna
- kb. 1 dl kókusztejszín
Elkészítés
- 1. lépés Megmostam a brokkolit, rózsáira szedtem, majd sós vízben feltettem főni.
- 2. lépés Amikor forrt a víz, 6-7 percet vártam, hogy valóban átfőjön, majd leszűrtem.
- 3. lépés A brokkolit ezután összeturmixoltam, sót, fokhagyma granulátumot, majorannát tettem bele közben.
- 4. lépés Végül hozzáadtam annyi kókusztejszínt, hogy kellemesen krémes állaga legyen, és újra összeturmixoltam.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!