Mindig nagyon szerettem főétel mellé enni a céklát, a céklasaláta volt a kedvencem az összes savanyúság közül. A többit is megettem, de olyan jóízűen, mint a céklát, egyiket sem. Az életmódváltással ez is megváltozott: már nem ehettem a boltban befőttes üvegben kapható változatot a cukortartalma miatt. Az édesítők felhasználhatóságát még nem ismertem ilyen téren, nem mertem, de igazából eszembe se jutott, hogy magamnak is el tudom készíteni. Így gyakorlatilag lemondtam arról, hogy valaha még érezhetem a céklasaláta ízét.
Mostanáig. Munkatársam ugyanis egyik nap ezt hozott a főétele mellé, és akkor beugrott, mennyire hiányzik. Rákerestem a neten, hogy mások hogy készítik, és egy nagyon egyszerű receptet találtam. Úgy voltam vele, hogy lesz, ami lesz, kipróbálom. Csak a cukrot kellett lecserélnem édesítőre, és bár először elgondolkodtam, hogy eritrittel készítsem-e, végül a negyedannyi mellett döntöttem. Nem bántam meg.
Az eredeti recept 5 fej céklát ír, de nekem csak 4 volt otthon, ezért ennyit használtam fel, a hozzávalókhoz is ezt a mennyiséget írtam. Természetesen többet is lehet tenni bele ha fér, a lé mennyisége elbírja. Sajnos nincs hullámos szeletelőm, ezért késsel vágtam sima egyenes szeletekre a céklákat.
Céklasaláta - édesítőszerrel
Hozzávalók
- 4 fej cékla
- 1 lapos evőkanál 1:4 (negyedannyi) édesítő
- 5 evőkanál ecet (10%-os)
- 7,5 dl víz
- egész köménymag
- bors
Elkészítés
- 1. lépés A céklákat alaposan megmostam, majd bő vízben 1 óra alatt megfőztem.
- 2. lépés Amíg főtt, elkészítettem a levét: összeöntöttem a vizet és az ecetet, elkevertem benne az édesítőt, majd hozzáadtam némi borsot és egész köménymagot.
- 3. lépés Amikor kihűltek a céklafejek, levágtam mindegyiknek a két végét, lehámoztam a héjukat, felszeleteltem őket és az elkészített lébe tettem a szeleteket.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!