Nem tudom ti hogy vagytok vele, amikor gyerekként megkérdezték tőlem mit süssenek otthon, nekem sosem a pogácsa jutott eszembe (főleg nem cukkinis pogácsa), inkább édesszájú voltam. Viszont mióta kiderült a PCO, majd a PCOS, és egyáltalán nem eszek cukrot, sokkal kevésbé kívánom az édességeket. Ma már inkább ennék olyan igazi pogácsát, mint régen, de azokból a lisztekből, amiket most használok alapanyagnak, még nem sikerült hasonlót készíteni.
Mindig a leveles pogácsa volt a kedvencem, szerettem rétegekre bontani és úgy enni. Leveles tésztát viszont az általam legtöbbször használt köleslisztből nem lehet készíteni, csak ha a tésztarétegek között más anyag is van. Sütöttem már tepertős pogácsát ugyanúgy kölesliszt alapú lisztkeverékből, viszont mivel hajtogatás előtt tepertőkrémmel kentem meg a tetejét, valóban leveles lett. A zsírtartalma sajnos igen magas, ráadásul a telített fajtából, ezért nagyon ritkán készítem.
A cukkinis pogácsa
A cukkinis pogácsa ugyan nem leveles, de nagyon finom. Ez a zöldség ad neki egy plusz ízt, amitől különlegesebb, ugyanakkor puha is lesz a tészta. Már több alkalommal megsütöttem, de egyszer sem használtam hozzá élesztőt vagy sütőport. Valószínűleg ezekkel is működik és akkor magasabb lesz a kész pogácsa – nekem mindig elég alacsonyak maradtak. A tetejét reszelt sajttal szoktam megszórni, növényi alapúval is lehet.
Az eredeti recept Szafi oldaláról való. Utazáshoz, kiránduláshoz is nagyszerű útravaló ez a pogácsa, de a mindennapokban is jó szolgálatot tesz, például kelkáposztafőzelék vagy frankfurti leves mellé. Én kelkáposztaleves mellé fogyasztottam:
Cukkinis pogácsa - Szafi Free Express lisztkeverékből
Hozzávalók
- A tésztához:
- 150 g Szafi Free Expressz lisztkeverék vagy Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
- 10 g gluténmentes sörélesztőpehely
- 3 g só
- 150 g reszelt cukkini
- 20 g almaecet
- 90 g langyos víz
- esetleg sajt a tetejére, lehet növényi is
- A nyújtáshoz és sütéshez:
- egy kevés lisztkeverék
- kókuszolaj
Elkészítés
- 1. lépés Meghámoztam, majd kis lyukú reszelőn lereszeltem a cukkinit (a levét nem kell kinyomkodni). Hozzámértem a lisztkeveréket és a sörélesztőpelyhet, valamint a sót. Kisebb tálban kimértem az almaecetet és a vizet, megmelegítettem. Hozzáöntöttem a cukkinis lisztkeverékhez és összekevertem.
- 2. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra (alul-felül sütés), hogy előmelegedjen a sütéshez és a tepsibe előkészítettem a sütőpapírt.
- 3. lépés Ezután lisztkeverékes felületen átgyúrtam a tésztát, majd sodrófával kb. 1 cm-esre nyújtottam. A legkisebb pogácsaszaggatóm 5,5 cm-es átmérőjű, ezzel szaggattam ki a pogácsákat, majd a sütőpapíros tepsibe tettem és lefújtam kókuszolajos spray-vel. 35 perc sütést követően rácsra tettem hűlni.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!