Cukkinis pogácsa – Szafi Free Expressz lisztkeverékből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, amikor gyerekként megkérdezték tőlem mit süssenek otthon, nekem sosem a pogácsa jutott eszembe (főleg nem cukkinis pogácsa), inkább édesszájú voltam. Viszont mióta kiderült a PCO, majd a PCOS, és egyáltalán nem eszek cukrot, sokkal kevésbé kívánom az édességeket. Ma már inkább ennék olyan igazi pogácsát, mint régen, de azokból a lisztekből, amiket most használok alapanyagnak, még nem sikerült hasonlót készíteni.

Cukkinis pogácsa 2

Mindig a leveles pogácsa volt a kedvencem, szerettem rétegekre bontani és úgy enni. Leveles tésztát viszont az általam legtöbbször használt köleslisztből nem lehet készíteni, csak ha a tésztarétegek között más anyag is van. Sütöttem már tepertős pogácsát ugyanúgy kölesliszt alapú lisztkeverékből, viszont mivel hajtogatás előtt tepertőkrémmel kentem meg a tetejét, valóban leveles lett. A zsírtartalma sajnos igen magas, ráadásul a telített fajtából, ezért nagyon ritkán készítem.

Cukkinis pogácsa 1

A cukkinis pogácsa

A cukkinis pogácsa ugyan nem leveles, de nagyon finom. Ez a zöldség ad neki egy plusz ízt, amitől különlegesebb, ugyanakkor puha is lesz a tészta. Már több alkalommal megsütöttem, de egyszer sem használtam hozzá élesztőt vagy sütőport. Valószínűleg ezekkel is működik és akkor magasabb lesz a kész pogácsa – nekem mindig elég alacsonyak maradtak. A tetejét reszelt sajttal szoktam megszórni, növényi alapúval is lehet.

Az eredeti recept Szafi oldaláról való. Utazáshoz, kiránduláshoz is nagyszerű útravaló ez a pogácsa, de a mindennapokban is jó szolgálatot tesz, például kelkáposztafőzelék vagy frankfurti leves mellé. Én kelkáposztaleves mellé fogyasztottam:

Cukkinis pogácsa és kelkáposztaleves

Cukkinis pogácsa - Szafi Free Express lisztkeverékből

2021-04-24
: 4
: 20 perc
: 35 perc
: 55 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 150 g Szafi Free Expressz lisztkeverék vagy Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
  • 10 g gluténmentes sörélesztőpehely
  • 3 g só
  • 150 g reszelt cukkini
  • 20 g almaecet
  • 90 g langyos víz
  • esetleg sajt a tetejére, lehet növényi is
  • A nyújtáshoz és sütéshez:
  • egy kevés lisztkeverék
  • kókuszolaj
Elkészítés
  • 1. lépés Meghámoztam, majd kis lyukú reszelőn lereszeltem a cukkinit (a levét nem kell kinyomkodni). Hozzámértem a lisztkeveréket és a sörélesztőpelyhet, valamint a sót. Kisebb tálban kimértem az almaecetet és a vizet, megmelegítettem. Hozzáöntöttem a cukkinis lisztkeverékhez és összekevertem.
  • 2. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra (alul-felül sütés), hogy előmelegedjen a sütéshez és a tepsibe előkészítettem a sütőpapírt.
  • 3. lépés Ezután lisztkeverékes felületen átgyúrtam a tésztát, majd sodrófával kb. 1 cm-esre nyújtottam. A legkisebb pogácsaszaggatóm 5,5 cm-es átmérőjű, ezzel szaggattam ki a pogácsákat, majd a sütőpapíros tepsibe tettem és lefújtam kókuszolajos spray-vel. 35 perc sütést követően rácsra tettem hűlni.

Cukkinis pogácsa pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]