Mióta otthon sütöm a kenyeret, többféle lisztkeveréket is kipróbáltam, többféle márkából. Eddig ez a kelt kenyeres recept ízlett a legjobban, ezért leggyakrabban ezt készítem. Az eredeti recept az Éden Prémium oldaláról származik, ahova amúgy rengeteg receptet töltenek fel a termékeik felhasználásával. A kelt kenyér receptjét én kissé átalakítottam az eredetihez képest, hogy több rostot tartalmazzon, leginkább ezért teszem fel külön az oldalra.
A kelt kenyér elkészítése
Kimértem a lisztkeveréket, a hajdinalisztet, az útifűmaghéjat, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd összekevertem őket. Kimértem, majd mikróban megmelegítettem a vizet. A lisztes keverékhez adtam, és addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
A kenyérforma belsejét enyhén lefújtam kókuszolajjal, majd beletettem a tésztát. 50 percig (lehet 1 óra is) hagytam kelni. (Kenyérforma nélkül, sütőpapíros tepsire téve is süthető – én azért szeretem a formát, mert egyenletesebb lesz tőle a kenyér magassága és könnyebb számolni a mennyiséget.) A kelesztés vége előtt egy kicsivel bekapcsoltam a sütőt 210°C-ra, hogy előmelegedjen. Felmelegedés után 60 percig sütöttem benne a kenyeret. Amikor készen lett, azonnal kivettem a formából és rácson hagytam teljesen kihűlni.
Ez a kelt kenyér nagyjából 450-500 grammos lett. Az összes kipróbált recept közül ez hasonlít nekem a legjobban az eredetihez olyan értelemben, hogy ropogós a kérge, a belseje viszont puha – talán ezért kedvelem a legjobban az eddig kipróbáltak közül. Ez a kenyér gluténmentes, cukormentes, tejmentes és vegán, nagyszerűen használható szendvicsalapként, ha PCO-d / PCOS-ed van.
Kelt kenyér - Éden Prémium kelt tészta lisztkeverékből
Hozzávalók
- 250 g Éden Prémium kelt tészta lisztkeverék
- 40 g hajdinaliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 6 g só
- 7 g szárított élesztő (1 tasak)
- 350 g langyos víz
Elkészítés
- 1. lépés Kimértem a lisztkeveréket, a hajdinalisztet, az útifűmaghéjat, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd összekevertem őket. Kimértem, majd mikróban megmelegítettem a vizet. A lisztes keverékhez adtam, és addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
- 2. lépés A kenyérformát enyhén lefújtam kókuszolajjal, majd beletettem a tésztát. 50 percig (lehet 1 óra is) hagytam kelni. A kelesztés vége előtt egy kicsivel bekapcsoltam a sütőt 210°C-ra, hogy előmelegedjen, mire sütni kell. Amikor felmelegedett, 60 percig sütöttem a kenyeret.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!