Kelt kenyér – Éden Prémium kelt tészta lisztkeverékből

Mióta otthon sütöm a kenyeret, többféle lisztkeveréket is kipróbáltam, többféle márkából. Eddig ez a kelt kenyeres recept ízlett a legjobban, ezért leggyakrabban ezt készítem. Az eredeti recept az Éden Prémium oldaláról származik, ahova amúgy rengeteg receptet töltenek fel a termékeik felhasználásával. A kelt kenyér receptjét én kissé átalakítottam az eredetihez képest, hogy több rostot tartalmazzon, leginkább ezért teszem fel külön az oldalra.

Kelt kenyér

A kelt kenyér elkészítése

Kimértem a lisztkeveréket, a hajdinalisztet, az útifűmaghéjat, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd összekevertem őket. Kimértem, majd mikróban megmelegítettem a vizet. A lisztes keverékhez adtam, és addig kevertem, amíg egynemű nem lett.

A kenyérforma belsejét enyhén lefújtam kókuszolajjal, majd beletettem a tésztát. 50 percig (lehet 1 óra is) hagytam kelni. (Kenyérforma nélkül, sütőpapíros tepsire téve is süthető – én azért szeretem a formát, mert egyenletesebb lesz tőle a kenyér magassága és könnyebb számolni a mennyiséget.) A kelesztés vége előtt egy kicsivel bekapcsoltam a sütőt 210°C-ra, hogy előmelegedjen. Felmelegedés után 60 percig sütöttem benne a kenyeret. Amikor készen lett, azonnal kivettem a formából és rácson hagytam teljesen kihűlni.

Kelt kenyér szelettel

Ez a kelt kenyér nagyjából 450-500 grammos lett. Az összes kipróbált recept közül ez hasonlít nekem a legjobban az eredetihez olyan értelemben, hogy ropogós a kérge, a belseje viszont puha – talán ezért kedvelem a legjobban az eddig kipróbáltak közül. Ez a kenyér gluténmentes, cukormentes, tejmentes és vegán, nagyszerűen használható szendvicsalapként, ha PCO-d / PCOS-ed van.

Kelt kenyér - Éden Prémium kelt tészta lisztkeverékből

2021-04-07
: 6
: 5 perc
: 60 perc
: 120 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 250 g Éden Prémium kelt tészta lisztkeverék
  • 40 g hajdinaliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 6 g só
  • 7 g szárított élesztő (1 tasak)
  • 350 g langyos víz
Elkészítés
  • 1. lépés Kimértem a lisztkeveréket, a hajdinalisztet, az útifűmaghéjat, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd összekevertem őket. Kimértem, majd mikróban megmelegítettem a vizet. A lisztes keverékhez adtam, és addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • 2. lépés A kenyérformát enyhén lefújtam kókuszolajjal, majd beletettem a tésztát. 50 percig (lehet 1 óra is) hagytam kelni. A kelesztés vége előtt egy kicsivel bekapcsoltam a sütőt 210°C-ra, hogy előmelegedjen, mire sütni kell. Amikor felmelegedett, 60 percig sütöttem a kenyeret.

 

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!

Kelt kenyér pin


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]