Sajtos-sonkás kifli

Ritkán eszek kiflit, pedig nagyon szeretem. Csak másfél éve álltam át a pékáruk itthoni sütésére, és bevallom, ilyenkor inkább a kenyeret részesítem előnyben. Egyszerűen azért, mert kevesebb időt kell eltölteni a készítésével, mintha a tésztát több darabba vágom, hogy kiflit vagy zsemlét formázzak belőle. Pedig ez a sajtos-sonkás kifli megéri azt a valamivel több időt, amit pluszban rá kell szánni – egyetlen „hibája” a kókuszolaj és a sajt miatti magas zsírtartalma: fogyáshoz nem a legmegfelelőbb választás, viszont nagyon finom.Sajtos-sonkás kiflik

A recept végtelenül egyszerű és kevés összetevőből áll. Az eredeti recept az Éden Prémium termékek oldalán található sajtos croissant néven, ehhez adtam hozzá pluszban csirkemellsonkát. Kipróbáltam simán sajtosan is, de a sajtos-sonkás verzió nekem jobban ízlett, ezért inkább így szoktam elkészíteni. Mostanában állati eredetű sajtot is fogyasztok, ezért én azt reszeltem bele, de először növényi sajttal próbáltam és azzal is működik. A kisült kifli kívül ropogós, belül viszont puha. Én másnap is ugyanolyan jóízűen fogyasztom, mert a külseje picit lesz csak keményebb, a belseje pedig puha marad.

A sajtos-sonkás kifli elkészítése

(A pontos receptet lejjebb találod.)
Kimértem a lisztkeveréket, hozzáadtam a sót, összekevertem őket. Külön tálban kimértem a vizet és megmelegítettem a mikróban. Egybeöntöttem a kettőt, majd kevertem, amíg egynemű nem lett. Néhány percig hagytam pihenni a tésztát, majd három részre osztottam. Hogy biztosan ugyanakkorára tudjam nyújtani mindegyiket, lemértem az egyes darabokat, de ez persze elhagyható, szemmértékre is lehet harmadolni.

Sajtos-sonkás kiflik kisült

Kinyújtottam az első tésztát, ezt követően megkentem kókuszolajjal. Épp csak annyit tettem rá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy ne tocsogjon az olajban. Ezután ráterítettem a sonkaszeleteket, majd sajtot reszeltem rá. Kinyújtottam a második tésztát is, majd a megpakolt első tészta tetejére tettem. Ugyanazt végigvittem ezen is: megkentem kókuszolajjal, tettem rá sonkát és reszelt sajtot. Végül kinyújtottam a harmadik tésztát is és az előző két tésztából álló kupac tetejére tettem.

Bekapcsoltam a sütőt 190°C-ra, hogy elég meleg legyen, mire sütni kell. A megpakolt tésztát még egyszer átnyújtottam, hogy minél vékonyabb legyen, majd felvágtam 8 egyenlő, háromszög alakú szeletre. Az egyes szeleteken szintén nyújtottam a sodrófával, majd a szélesebbik végüktől kezdve feltekertem őket. Picit meghajlítottam a két végüket, hogy kifli formájuk legyen, tepsibe tettem őket és lefújtam kókuszolajjal.

A sütőben 50 percig kell sütöttem 190°C-on. Ha nem szeretnénk hasfájást magunknak, érdemes megvárni amíg kihűl, bár kétségkívül nehéz 🙂

Sajtos-sonkás kifli tálalása

Sajtos-sonkás kifli - gluténmentes, cukormentes

2021-04-05
: 4
: 30 perc
: 50 perc
: 80 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 250 g Éden Prémium szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
  • 10 g só
  • 390 g langyos víz
  • kókuszolaj
  • magas hústartalmú csirkemellsonka
  • sajt (növényivel is működik)
Elkészítés
  • 1. lépés Kimértem a lisztkeveréket, hozzáadtam a sót. Külön tálban kimértem a vizet és megmelegítettem a mikróban. Egybeöntöttem a folyékony és a szilárd összetevőket, majd kevertem, amíg egynemű nem lett. Néhány percig hagytam pihenni a tésztát, majd három részre osztottam.
  • 2. lépés Kinyújtottam az első tésztát, ezt követően megkentem kókuszolajjal. Épp csak annyit tettem rá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy ne tocsogjon az olajban. Ezután ráterítettem a sonkaszeleteket, majd sajtot reszeltem rá.
  • 3. lépés Kinyújtottam a második tésztát is, majd a megpakolt első tészta tetejére tettem. Ugyanazt végigvittem ezen is: megkentem kókuszolajjal, tettem rá sonkát és reszelt sajtot. Végül kinyújtottam a harmadik tésztát is és az előző két tésztából álló kupac tetejére tettem.
  • 4. lépés Bekapcsoltam a sütőt 190°C-ra, hogy elég meleg legyen, mire sütni kell.
  • 5. lépés A megpakolt tésztát még egyszer átnyújtottam, hogy minél vékonyabb legyen, majd felvágtam 8 egyenlő, háromszög alakú szeletre. Az egyes szeleteken szintén nyújtottam a sodrófával, majd a szélesebbik végüktől kezdve feltekertem őket. Picit meghajlítottam a két végüket, hogy kifli formájuk legyen, tepsibe tettem őket és lefújtam kókuszolajjal.
  • 6. lépés A sütőben 50 percig kell sütni 190°C-on. Érdemes megvárni amíg kihűl, bár nehéz 🙂

 

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!

Sajtos-sonkás kifli pin


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]