Ritkán eszek kiflit, pedig nagyon szeretem. Csak másfél éve álltam át a pékáruk itthoni sütésére, és bevallom, ilyenkor inkább a kenyeret részesítem előnyben. Egyszerűen azért, mert kevesebb időt kell eltölteni a készítésével, mintha a tésztát több darabba vágom, hogy kiflit vagy zsemlét formázzak belőle. Pedig ez a sajtos-sonkás kifli megéri azt a valamivel több időt, amit pluszban rá kell szánni – egyetlen „hibája” a kókuszolaj és a sajt miatti magas zsírtartalma: fogyáshoz nem a legmegfelelőbb választás, viszont nagyon finom.
A recept végtelenül egyszerű és kevés összetevőből áll. Az eredeti recept az Éden Prémium termékek oldalán található sajtos croissant néven, ehhez adtam hozzá pluszban csirkemellsonkát. Kipróbáltam simán sajtosan is, de a sajtos-sonkás verzió nekem jobban ízlett, ezért inkább így szoktam elkészíteni. Mostanában állati eredetű sajtot is fogyasztok, ezért én azt reszeltem bele, de először növényi sajttal próbáltam és azzal is működik. A kisült kifli kívül ropogós, belül viszont puha. Én másnap is ugyanolyan jóízűen fogyasztom, mert a külseje picit lesz csak keményebb, a belseje pedig puha marad.
A sajtos-sonkás kifli elkészítése
(A pontos receptet lejjebb találod.)
Kimértem a lisztkeveréket, hozzáadtam a sót, összekevertem őket. Külön tálban kimértem a vizet és megmelegítettem a mikróban. Egybeöntöttem a kettőt, majd kevertem, amíg egynemű nem lett. Néhány percig hagytam pihenni a tésztát, majd három részre osztottam. Hogy biztosan ugyanakkorára tudjam nyújtani mindegyiket, lemértem az egyes darabokat, de ez persze elhagyható, szemmértékre is lehet harmadolni.
Kinyújtottam az első tésztát, ezt követően megkentem kókuszolajjal. Épp csak annyit tettem rá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy ne tocsogjon az olajban. Ezután ráterítettem a sonkaszeleteket, majd sajtot reszeltem rá. Kinyújtottam a második tésztát is, majd a megpakolt első tészta tetejére tettem. Ugyanazt végigvittem ezen is: megkentem kókuszolajjal, tettem rá sonkát és reszelt sajtot. Végül kinyújtottam a harmadik tésztát is és az előző két tésztából álló kupac tetejére tettem.
Bekapcsoltam a sütőt 190°C-ra, hogy elég meleg legyen, mire sütni kell. A megpakolt tésztát még egyszer átnyújtottam, hogy minél vékonyabb legyen, majd felvágtam 8 egyenlő, háromszög alakú szeletre. Az egyes szeleteken szintén nyújtottam a sodrófával, majd a szélesebbik végüktől kezdve feltekertem őket. Picit meghajlítottam a két végüket, hogy kifli formájuk legyen, tepsibe tettem őket és lefújtam kókuszolajjal.
A sütőben 50 percig kell sütöttem 190°C-on. Ha nem szeretnénk hasfájást magunknak, érdemes megvárni amíg kihűl, bár kétségkívül nehéz 🙂
Sajtos-sonkás kifli - gluténmentes, cukormentes
Hozzávalók
- 250 g Éden Prémium szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
- 10 g só
- 390 g langyos víz
- kókuszolaj
- magas hústartalmú csirkemellsonka
- sajt (növényivel is működik)
Elkészítés
- 1. lépés Kimértem a lisztkeveréket, hozzáadtam a sót. Külön tálban kimértem a vizet és megmelegítettem a mikróban. Egybeöntöttem a folyékony és a szilárd összetevőket, majd kevertem, amíg egynemű nem lett. Néhány percig hagytam pihenni a tésztát, majd három részre osztottam.
- 2. lépés Kinyújtottam az első tésztát, ezt követően megkentem kókuszolajjal. Épp csak annyit tettem rá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy ne tocsogjon az olajban. Ezután ráterítettem a sonkaszeleteket, majd sajtot reszeltem rá.
- 3. lépés Kinyújtottam a második tésztát is, majd a megpakolt első tészta tetejére tettem. Ugyanazt végigvittem ezen is: megkentem kókuszolajjal, tettem rá sonkát és reszelt sajtot. Végül kinyújtottam a harmadik tésztát is és az előző két tésztából álló kupac tetejére tettem.
- 4. lépés Bekapcsoltam a sütőt 190°C-ra, hogy elég meleg legyen, mire sütni kell.
- 5. lépés A megpakolt tésztát még egyszer átnyújtottam, hogy minél vékonyabb legyen, majd felvágtam 8 egyenlő, háromszög alakú szeletre. Az egyes szeleteken szintén nyújtottam a sodrófával, majd a szélesebbik végüktől kezdve feltekertem őket. Picit meghajlítottam a két végüket, hogy kifli formájuk legyen, tepsibe tettem őket és lefújtam kókuszolajjal.
- 6. lépés A sütőben 50 percig kell sütni 190°C-on. Érdemes megvárni amíg kihűl, bár nehéz 🙂
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!