Túrógombóc zabdarával

Nagyon szeretem a túrógombócot, leginkább porcukros tejföllel ettem gyerekként. Huszonéves koromban viszont sajnos egy időre laktózérzékeny lettem. Egy időre mellőznöm kellett a normál tejtermékeket, így a túrógombóc is kimaradt az ebédnél a főfogások közül. Körülbelül akkortájt terjedhettek el a laktózmentes tejek a boltokban, de sem túró sem tejföl nem volt még a kínálatban. Nagyjából 1,5-2 év után elmúlt a laktózérzékenységem, időközben viszont megállapították a PCO-t, ami miatt fehér búzalisztet nem ehetek, így búzadarát sem, amit alap esetben a gombóchoz kell adni. Tehát még jó darabig nem fogyaszthattam ezt a finom édességet. Akkor fordult a kocka, amikor találtam egy receptet, ahol búzadara helyett zabkorpával készítették el a gombócot. Kipróbáltam és nagyon bevált, tehát zabkorpával is elkészíthető.

Az akkori receptet viszont később már nem találtam meg, így most újat kerestem. Emellett zabkorpa nem volt itthon, csak zabdara, ezért végül azzal készült el.

Túrógombóc

Az eredeti receptet itt találtam. Zabkorpa helyett zabdarát használtam, de a többi összetevőn nem változtattam. Viszont felvettem a hozzávalók közé a barna rizslisztet, ami a „gluténmentes zsemlemorzsa” szerepét tölti majd be a receptben.

Bár túrógombóchoz még nem próbáltam (csak „túrós” tésztához), a túró helyettesítésére totut is lehet készíteni. Ennek a módját én Szafi oldalán láttam először, ezért most is ezt linkelem.

Túrógombóc 1

A túrógombóc elkészítése

Szétválasztottam a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgákhoz hozzáadtam a túrót, az édesítőt és a gluténmentes zabdarát, összekevertem őket. A tojásfehérjéket habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a túrós masszába. Folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tettem.

Amikor majdnem letelt az 1 óra egy fazékba vizet tettem fel főni, egy másik lábosban pedig megpirítottam a barna rizslisztet. Kivettem a hűtőből a masszát, vizes kézzel gombócokat formáltam belőle. A forrásban lévő vízbe beletettem a gombócokat, majd amikor feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig még hagytam őket főni. Ezután egyesével beleforgattam őket a pirított barna rizslisztbe.

Poreritrittel megszórva, tejföllel tálaltam.

Túrógombóc zabdarával

2021-04-17
: 2
: 75 perc
: 5 perc
: 80 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • A gombóchoz:
  • 500 gramm sovány túró
  • 2 tojás
  • fél evőkanál 1:4 édesítő
  • 70 gramm gluténmentes zabdara
  • A forgatáshoz:
  • 80 gramm barna rizsliszt
Elkészítés
  • 1. lépés Szétválasztottam a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgákhoz hozzáadtam a túrót, az édesítőt és a gluténmentes zabdarát, összekevertem őket. A tojásfehérjéket habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a túrós masszába. Folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tettem.
  • 2. lépés Amikor majdnem letelt az 1 óra egy fazékba vizet tettem fel főni, egy másik lábosban pedig megpirítottam a barna rizslisztet. Kivettem a hűtőből a masszát, vizes kézzel gombócokat formáltam belőle. A forrásban lévő vízbe beletettem a gombócokat, majd amikor feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig még hagytam őket főni. Ezután egyesével beleforgattam őket a pirított barna rizslisztbe.
  • 3. lépés Poreritrittel megszórva, tejföllel tálaltam.

Túrógombóc pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]