Ezt a mikrós bögrés süteményreceptet néhány éve a pinteresten láttam meg, teljes kiőrlésű liszt volt az alapja. Akkoriban azzal a liszttel és állati eredetű tejjel is kipróbáltam, finom lett. Azóta azonban gluténmentes életmódra váltottam, és keresnem kellett egy rostban gazdag lisztet, ami ehhez a sütihez is használható. Többet is kipróbáltam, de a hajdinaliszt lett az, amelyik teljesen bevált nekem, így született meg a hajdinás bögrés sütemény.
Amellett, hogy gyorsan elkészíthető, azért is nyerő ez a sütemény, mert lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ezért vacsorának is tökéletesen megfelel. Nálam többször volt „életmentő”, amikor egész nap dolgoztam és nem volt időm bevásárolni, sütni-főzni. Na és az illat, miközben sül… 🙂
A hajdina sok vitamint tartalmaz, segíti az emésztést, a vérnyomást pedig csökkenti, de a fahéj is számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása van, csökkenti a vércukorszintet és a koleszterint is. Segíti az emésztést, elősegíti a fogyást, erős antioxidáns. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek nagyon hasznosak PCO és PCOS esetén, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani a hajdinát és a fahéjat is.
Ha állati eredetű margarin helyett pl. kókuszmargarint használsz, akkor vegán is a süti.
A receptet itt találod:
Hajdinás bögrés sütemény

Hozzávalók
- 50 g hajdinaliszt
- ¼ kiskanál sütőpor
- ½ kiskanál fahéj
- 1 csapott evőkanál 1:4 édesítő
- 1 kimert evőkanál margarin
- ¼ bögre cukormentes mandulatej
- Eszköz:
- mindenképpen egyenes falú (!) bögre
Elkészítés
- 1. lépés A száraz hozzávalókat kimértem, összekevertem.
- 2. lépés Beletettem és eloszlattam a keverékben a margarint. Beleöntöttem a mandulatejet, és összekevertem, amíg egynemű nem lett.
- 3. lépés A mikrohullámú sütőbe tettem és 3,5 percig „sütöttem”. (A mikró erősségétől függően lehet, hogy 3 perc is elég.)
- 4. lépés Tálaláshoz poreritritet szórtam rá.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!