Csipetketészta hajdinalisztből, gluténmentes

Nagyon szeretem a paprikás leveseket. Otthon nálunk a túró-, tojás-, rizs-, és tarhonyaleves volt ilyen, de ezekhez nem készítettünk külön tésztát. A csipetketészta az egyik kedvencem, ha levesről van szó, ezért nagyon sajnáltam, hogy az életmódváltás után már nem tehettem a gulyáslevesbe a hagyományos alapanyagokból készült változatot.

Nemrégiben találtam azonban egy zabliszt alapú receptet, ami ígéretesnek bizonyult, de sosem próbáltam ki zabliszttel. Egyszerű oka van: amikor megtaláltam, épp nem volt itthon zabliszt, ezért hajdinaliszttel helyettesítettem. Annyira jól sikerült, hogy azóta is ezt a receptet használom.

Csipetketészta hajdinalisztből gluténmentes

A tészta összeállítása egyszerű. A hajdinaliszthez némi sót kell keverni, majd ehhez hozzá kell ütni egy tojást és jól össze kell dolgozni, amíg egynemű nem lesz. Nem könnyen áll össze, és úgy tűnhet, hogy nem akarja felvenni a tojás a lisztet, de folyamatos kevergetéssel idővel sikerül. Semmiképp se kerüljön bele plusz folyadék, mert úgy nem lesz jó az állaga. Kicsit ragadni fog a tészta, ezért ajánlott folpackba csomagolva hűtőbe tenni egy ideig. Nekem a hűtőből kivétel után is ragadt, ezért kókuszolajos kézzel szaggattam a levesbe, amikor a zöldségek már megfőttek benne.

Amellett, hogy ez a tészta gluténmentes, plusz rostot és szénhidrátot ad a leveshez, egy kicsit az ízéhez is hozzáad a hajdina – aki szereti, feltétlenül próbálja ki! Ez az adag egy nagyobb fazék leveshez való, kevesebbhez a fele tészta is elég lehet, mert megduzzad a tészta.

Csipetketészta hajdinalisztből, gluténmentes

2022-05-06
: 6
: 5 perc
: 5 perc
: 10 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 75 g hajdinaliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
Elkészítés
  • 1. lépés A kimért lisztet elkevertem a sóval, majd beleütöttem egy tojást. Összekevertem őket. (Nehezen veszi fel a lisztet, és bár úgy tűnik, hogy nem elég a folyadék, ne adj hozzá vizet vagy több tojást. A folyamatos kevergetéssel egynemű lesz.)
  • 2. lépés Ezután folpackba csomagoltam, és hűtőbe tettem addig, amíg fel nem használtam.
  • 3. lépés A levesbe kézzel csipkedtem kisebb adagokat, majd vártam pár percet, hogy megfőjön a lében.

Csipetketészta hajdinalisztből gluténmentes pin

 

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Tojásleves gluténmentesen

Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna […]