Gulyásleves édesburgonyával és gluténmentes csipetkével

Az utóbbi időben nagyon rákaptam a levesekre, mert észrevettem, hogy nagyon ritkán eszem, viszont igen jót tesz. Nem tudom te hogy vagy vele, nekem vízből valahogy nehezemre esik meginni a napi minimum mennyiséget, de levessel kiegészítve biztosított a napi folyadékbevitelem. A krémleveseken túl (mint a korábban készített brokkolikrémleves) most elővettem egy egyszerű magyaros receptet: a gulyásleves az egyik kedvencem, mert tartalmas, hús és többféle zöldség is van benne, ráadásul paprikás.

Gulyásleves édesburgonyával tálalása 3

Ahhoz, hogy PCOS-kompatibilis legyen, az eredeti recept hozzávalóiból kicseréltem a sima burgonyát édesburgonyára. Most csak egy darab, nagyjából 200 grammos édesburgonyát tettem a levesbe, de előfordult, hogy többet is vágtam bele. A leves és a többi hozzávaló mennyiségétől függ, mennyit bír el.

Én most az édesburgonyát is már az elejétől, a többi zöldséggel együtt hozzáadtam. Így nagyrészt szétfő a levesben, amitől egy kicsit sűrűbbnek hat a lé. Ha te nem szeretnéd, hogy szétfőjön, akkor elég, ha az utolsó kb. negyed órában teszed csak bele.
A hajdinás csipetketészta szintén sűrít a levesen, de elhagyható. Nekem jobban ízlik, ha ezt is szaggatok bele.

Gulyásleves édesburgonyával és gluténmentes csipetkével

2022-05-07
: 6
: 30 perc
: 60 perc
: 90 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 1 db édesburgonya
  • 3 db nagyobb sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1-2 vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 500 g sertéscomb vagy tarja
  • füstölt sonka
  • fűszerek (só, bors, kurkuma, pirospaprika, friss vagy szárított petrezselyemlevél)
  • kevés kókuszolaj
Elkészítés
  • 1. lépés Megpucoltam és apróra vágtam a vöröshagymát, kevés kókuszolajjal a fazékba tettem. Megmostam, majd kockákra vágtam a húst, elkevertem a hagymával, és párolni kezdtem őket. Mikor fehéredett a hús, hozzátettem a füstölt sonkát is, rövid ideig azt is velük pároltam, majd levettem a tűzről.
  • 2. lépés Megpucoltam, megmostam, felvágtam a zöldségeket, a fazékba tettem őket. A fokhagymát pucolás után lereszeltem. (Szeletekre vagy kis kockákra is vágható, illetve préselni is lehet.) Felengedtem vízzel, megfűszereztem, mindent elkevertem, és feltettem főni.
  • 3. lépés Közben előkészítettem a csipetketésztát. A leves a forrástól számítva kb. egy órán át főtt közepes lángon. Amikor úgy gondoltam, hogy elkészült, próbaként egy nagyobb darab húst és egy nagyobb darab zöldséget kivettem kóstolni, hogy valóban minden megfőtt-e. A végén beleszaggattam a csipetkét, majd pár percig még együtt főztem a levessel, hogy megszívja magát a tészta.

Gulyásleves édesburgonyával pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.



Kapcsolódó bejegyzések

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

Kiflikoch – gluténmentes, cukormentes, tejmentes verzió

A minap nagyon ettem volna valami édeset. Ez velem nem sokszor fordul elő, inkább a sós ételeket szoktam kívánni. Anno általános iskolában nálunk elég népszerű étel volt a menzán a kiflikoch (gyerekként mindig kiflikók-nak ejtettük). Nagyon finom volt, nagyon szerettük, és senki se tudta, pontosan […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a “bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]