A fasírt örök kedvenc. Lehet kiegészítője szendvicsnek, de saláta mellé a karácsonyi ünnepi asztalra is ideális. Több formában készíthető: gombócként vagy lapítva, de Stefánia-szeletként (hamarosan a blogon!) is közkedvelt. Lehet sima vagy pirospaprikás, morzsába forgatva kisütött; mindenki máshogy szereti.
Az általam készített fasírt egy egyszerű, enyhén pirospaprikás keverékből készült. Egyszerre szoktam sokat készíteni, ezért most is 1 kg húsból álltam neki, de ha kisebb adagra van szükséged, felezd le a mennyiségeket.
A fasírt elkészítése
Próbáltam minél apróbbra vágni a vöröshagymát, hogy épphogy csak érezhető legyen a keverékben. Hozzátettem a húst, megszórtam a fűszerekkel: sóval, borssal, fokhagyma granulátummal (valódi fokhagyma is használható, ekkora mennyiséghez talán 3-4 gerezd elég), kurkumával, valamint adtam hozzá pirospaprikát is. Beleütöttem a két megmosott tojást, majd összekevertem az egészet. Ezután adtam hozzá a barna rizslisztet. Nem kell bele sok, csak annyi, hogy formázhatóbb állagot kapjon a fasírt. (Előfordul, hogy helyette pékárut teszek bele, de ezúttal nem volt itthon maradék gluténmentes kenyér. Barna rizsliszttel is teljesen jó állaga lesz.)
Egy kisebb fazékban kókuszolajat melegítettem (mást is használhatsz, nekem ez van itthon, ami használható gömbölyű fasírt sütéséhez), közben gombócokat formáztam a masszából. Amikor már forró volt az olaj, beletettem annyi gombócot, amennyi csak fért, és gyengébbre állítottam a tűzhelyet. Időnként átforgattam, hogy minden oldala megpiruljon, jól átsüljön. Amikor elkészült, papírtörlőre tettem, hogy felvegye a fasírtról a felesleges olajat.
Jelen esetben zöldbabfőzelékkel tálaltam, de bármilyen más főzelék is megfelel. Szendvicshez – akár másnap is – kiváló töltelék.
Fasírt, gluténmentes
Hozzávalók
- 1 kg darált sertéshús
- fűszerek (só, bors, fokhagyma granulátum, kurkuma, pirospaprika)
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- barna rizsliszt (vagy előre elkészített gluténmentes kifli/zsemle)
- kókuszolaj
Elkészítés
- 1. lépés Apróra vágtam a vöröshagymát. Hozzátettem a húst, megszórtam a fűszerekkel: sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, kurkumával, valamint adtam hozzá pirospaprikát is. Beleütöttem a két megmosott tojást, majd összekevertem az egészet. Ezután adtam hozzá a barna rizslisztet. Nem kell bele sok, csak annyi, hogy formázhatóbb állagot kapjon a fasírt.
- 2. lépés Egy kisebb fazékban kókuszolajat melegítettem, közben gombócokat formáztam a masszából. Amikor már forró volt az olaj, beletettem annyi gombócot, amennyi csak fért, és gyengébbre állítottam a tűzhelyet. Időnként átforgattam, hogy minden oldala megpiruljon, jól átsüljön.
- 3. lépés Amikor elkészült, papírtörlőre tettem, hogy felvegye a fasírtról a felesleges olajat.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!