Tojásos nokedli gluténmentes zabpehelylisztből

A tojásos nokedli mindig a kedvenceim közé tartozott, mert nagyon kevés hozzávalóból lehet finom főételt varázsolni az asztalra. Gluténmentes verzióban többféle liszttel próbálkoztam már elkészíteni, de eddig a zabpehelyliszt vált be a legjobban ehhez a tésztához: alapként tehát a korábban már mutatott gluténmentes zabpehelylisztből készült nokedli receptet használtam fel. Ennek hozzávalóin kívül igazából csak tojásra és némi kókuszolajra van szükség.

Tojásos nokedli gluténmentes zabpehelylisztből

 

A tojásos nokedli elkészítése

Egy nagyobb fazékban sós vizet tettem fel főni. Közben egy tálban kimértem a 200g gluténmentes zabpehelylisztet, belekevertem 2 kisebb csipetnyi sót. Beleütöttem a 2 db egész tojást, elkevertem a liszttel, majd felengedtem annyi (mikróban melegített) langyos vízzel, amennyi a tészta összeállításához szükséges. (A vizet nem szoktam kimérni: a lényeg, hogy összeálljon, enyhén puha állagot kapjon, de ne folyjon a tészta.) Hagytam pár percig pihenni.

Előkészítettem a nokedliszaggatót, majd amikor már forrt a víz a fazékban, beleszaggattam a tésztát. Megkevertem, lejjebb vettem a lángot. Amikor újra forrni kezdett, vártam még nagyjából 3-5 percet, hogy valóban megfőjön a tészta, végül leszűrtem, hideg vízbe tettem.

Tojásos nokedli gluténmentes zabpehelylisztből

Egy másik fazékba (vagy mosogatás után ugyanabba, amiben a tészta főtt) kókuszolajat tettem, majd beleütöttem a maradék 4 tojást. Megsóztam, kevergetés közben hagytam sülni, pirulni. Amikor nagyjából megsült, félretettem a fazekat a lángról, leengedtem a vizet a nokedliről, és a megfőtt tésztát a fazékba borítottam. Visszatettem a láng fölé az edényt, és összekevertem a nokedlit a tojással, miközben még tudott együtt sülni, pirulni kicsit. Akkor jó, ha már egyáltalán nincs nyers része és teljesen össze van keverve a tojás és a nokedli.

(Én steviás savanyú uborkával tálaltam.)

Tudnivalók

A liszt és a tojás mennyiségét előfordul, hogy változtatom, annak megfelelően, hogy mekkora adag ételre lesz szükségem, de ami mindig ugyanaz: a lisztből 100 grammonként mindig 1 db tojást használok fel.

Fontos tudnivaló még, ha jót akarsz magadnak: a nokedli kiszaggatása után rögtön mosogasd el a tésztás edényeket, különben rémálom lesz levakarni róluk 🙂

Tojásos nokedli gluténmentes zabpehelylisztből

2022-07-13
: 4
: 10 perc
: 10 perc
: 20 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 200g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 2 db tojás
  • víz
  • Az elkészítéshez:
  • víz
  • kókuszolaj
  • 4-5 db tojás
Elkészítés
  • 1. lépés Kimértem a 200g gluténmentes zabpehelylisztet, belekevertem 2 kisebb csipetnyi sót. Beleütöttem a 2 db egész tojást, kicsit elkevertem a liszttel, majd felengedtem annyi (mikróban melegített) langyos vízzel, amennyi a tészta összeállításához szükséges. Hagytam pár percig pihenni.
  • 2. lépés Előkészítettem a nokedliszaggatót, majd amikor már forrt a víz a fazékban, beleszaggattam a tésztát. Megkevertem, lejjebb vettem a lángot. Amikor újra forrni kezdett, vártam még nagyjából 3-5 percet, hogy valóban megfőjön a tészta, végül leszűrtem, hideg vízbe tettem.
  • 3. lépés Egy másik fazékba (vagy mosogatás után ugyanabba, amiben a tészta főtt) kókuszolajat tettem, majd beleütöttem a maradék 4 tojást. Megsóztam, kevergetés közben hagytam sülni, pirulni. Amikor nagyjából megsült, félretettem a fazekat a lángról, leengedtem a vizet a nokedliről, és a megfőtt tésztát a fazékba borítottam. Visszatettem a láng fölé az edényt, és összekevertem a nokedlit a tojással, miközben még tudott együtt sülni, pirulni kicsit. Akkor jó, ha már egyáltalán nincs nyers része és teljesen össze van keverve a tojás és a nokedli.

Tojásos nokedli gluténmentes zabpehelylisztből pin

 

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Tojásleves gluténmentesen

Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna […]