Cukkinis tócsni gluténmentesen

Tudod mi az a cukkinis tócsni? Én egy újságban láttam meg évekkel ezelőtt a receptet, és mivel számomra addig teljesen ismeretlen étel volt maga a tócsni, valamint cukkinit sem túl gyakran ettem korábban, ki kellett próbálnom. Azonnal megszerettem. Bár nem számított túl diétás ételnek, mivel rengeteg olajat felvett a sütés során, kárpótolt érte az íze és gyors elkészíthetősége.

Az életmódváltás óta most készítettem el először fehérliszt helyett gluténmentes lisztek keverékével. Így is nagyon finom lett, ráadásul sokkal kevesebb olajat vett fel a tészta, mint a fehérlisztes változatnál.

Cukkinis tócsni gluténmentes 4

 

A cukkinis tócsni elkészítése

Megmostam a cukkinit, majd a héjával együtt lereszeltem egy nagyobb lyukú reszelőn. Megsóztam, hagytam állni pár percig, hogy a sótól még több levet eresszen. Közben kimértem, majd összekevertem a három féle lisztet (gluténmentes zabpehelylisztet, hajdinalisztet és barna rizslisztet). Megpucoltam, és apró lyukú reszelőn lereszeltem a 4 gerezd fokhagymát, valamint megmostam a 2 db tojást.

A cukkiniből kézzel kinyomkodtam a levét. (Nagyjából 1-2 deciliternyi lét sikerült így kipréselni, amit fel lehet használni gyümölcs- vagy zöldséglé-alapnak, levesalapnak is.) Hozzáadtam a fokhagymát, megszórtam majorannával, ráütöttem a két tojást. Kicsit összekevertem, majd rászórtam a lisztkeverék egy részét, jól elkevertem. Addig szórtam rá részletekben a lisztet, amíg el nem fogyott a tálból. Picit ragadós lett a tészta, de ez nem gond a sütés szempontjából.

Egy serpenyőben kókuszolajat melegítettem. Olajos kézzel lepényeket formáltam a tésztából, majd a forró olajba tettem sülni. Itt még elegyengettem, hogy a lehető legvékonyabb legyen a tészta, minél inkább átsüljön a belseje is. Viszonylag hamar megsülnek az oldalai, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, mikor kell fordítani, nehogy leégjen.

Amikor készen lett, papírtörlőre tettem, hogy felszívja a felesleges olajat. Ebből az adagból nekem 8 db cukkinis tócsni lett.

Lehet mellé joghurtos öntetet tálalni vagy egyéb zöldségeket, esetleg zöldségsalátát. Mivel nem tartalmaz édesburgonyát, és szerintem nem kimondottan köret a tócsni, édesburgonyapüré is nagyon jól passzol hozzá.

Cukkinis tócsni gluténmentesen

2022-11-01
: 4
: 15 perc
: 15 perc
: 30 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 1 db nagyobb cukkini
  • 2 db tojás
  • 4 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma-granulátum)
  • majoranna
  • 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • kókuszolaj
Elkészítés
  • 1. lépés Megmostam a cukkinit, majd a héjával együtt lereszeltem egy nagyobb lyukú reszelőn. Megsóztam, hagytam állni pár percig. Közben kimértem, majd összekevertem a három féle lisztet. Megpucoltam, és apró lyukú reszelőn lereszeltem a 4 gerezd fokhagymát, valamint megmostam a 2 db tojást.
  • 2. lépés A cukkiniből kézzel kinyomkodtam a levét. Hozzáadtam a cukkinihez a fokhagymát, megszórtam majorannával, ráütöttem a két tojást. Kicsit összekevertem, majd rászórtam a lisztkeverék egy részét, jól elkevertem. Addig szórtam rá részletekben a lisztet, amíg el nem fogyott a tálból.
  • 3. lépés Egy serpenyőben kókuszolajat melegítettem. Olajos kézzel lepényeket formáltam a tésztából, majd a forró olajba tettem sülni. Itt még elegyengettem, hogy a lehető legvékonyabb legyen a tészta, minél inkább átsüljön a belseje is. Viszonylag hamar megsülnek az oldalai, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, mikor kell fordítani, nehogy leégjen.
  • 4. lépés Amikor készen lett, papírtörlőre tettem, hogy felszívja a felesleges olajat. A fenti adagból 8 db cukkinis tócsni készült.

Cukkinis tócsni gluténmentes pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Tojásleves gluténmentesen

Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna […]