Mákos bejgli – gluténmentes, cukormentes, tejmentes, vegán

2022 karácsonyára szerettem volna némi klasszikus töltelékű bejglivel előrukkolni, a korábbi évek alkalmaira mandulás és kókuszos verzió készült. Bár hagyományosnak számít, diós bejglit semmiképp sem szerettem volna sütni, mert a mandulás után úgy éreztem nem lenne sok különbség, ezért többek között a mákos bejgli mellett döntöttem.


 

Mákos bejgli receptváltoztatások

A tésztája ugyanaz, mint a többinek, ami már felkerült a blogra, egyedül a tölteléke más. Az eredeti recept itt található, némi változást azonban most is eszközöltem benne: a citromhéj kesernyés ízét nagyon nem szeretem, mazsolát és aszalt gyümölcsöt pedig elsősorban a PCOS miatt nem használok, ezért ezek mind kimaradtak belőle. Ennek ellenére ugyanúgy finom és puha bejgli lett a végeredmény.

Annyit változtattam még az eredeti receptben leírtakhoz képest, hogy nem zsírpapírra tettem a tekercset, mert nekem összeragadt, amikor ezen sütöttem meg a tésztát… inkább sütőpapírt választottam, és egyáltalán nem volt gondom vele, pedig azért melléfolyt itt-ott a bejgli lekenésére használt narancslé.

Emellett most csak fogpiszkálóval szúrkáltam meg a tetejét, reméltem, hogy elég lesz – nem lett. A tészta emiatt felpúposodott a tetején, és a töltelék sem egyenletes ezen a részen. De ha fogpiszkáló helyett fakanál végével vagy szívószállal fúrsz bele néhány lyukat sütés előtt, nem lesz vele gond.

A mákos bejgli mellett gesztenyés bejglit és zabpehelylisztes linzert készítettem még 2022 karácsonyára, az összképről Instagramon mutattam fotót:


 

Mákos bejgli recept

Mákos bejgli - gluténmentes, cukormentes, tejmentes, vegán

2023-01-13
: 8
: 15 perc
: 52 perc
: 67 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • Tészta:
  • 125 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 20 g poreritrit
  • fél gramm só
  • 10 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • 140 g víz
  • Töltelék:
  • 80 g darált mák
  • 40 g kristályos eritrit
  • 5 g útifűmaghéj
  • 30 g sütésálló cukormentes lekvár (Szafi Reform kajszibarack-alma lekvár)
  • 20 g frissen facsart narancslé
  • A kenéshez:
  • 10 g frissen facsart narancslé
Elkészítés
  • 1. lépés Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen, majd első körben összeállítottam a tésztát. Ehhez kimértem a száraz hozzávalókat (lisztkeverék, poreritrit, só), összekevertem őket. Külön tálba kimértem a vizet és az almaecetet. Mikróban rámelegítettem, hogy langyos legyen, majd hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, és egybegyúrtam őket. Hagytam pihenni a tésztát, amíg elkészítettem a tölteléket.
  • 2. lépés A töltelékhez kimértem a mákot, eritritet, útifűmaghéjat, összekevertem őket. A narancslébe beletettem a lekvárt, és elkevertem, hogy nagyjából egyneműek legyenek. Ezután a mákos keverékhez öntöttem, és egybekevertem őket.
  • 3. lépés Szilikonos felületen téglalap alakúra, nagyjából 20×25 cm méretűre nyújtottam a tésztát. Rásimítottam a tölteléket úgy, hogy a rövid széleitől és a hosszú alsó szélétől is 1,5 cm távolságot hagytam, a hosszú felső szélétől 3,5 cm-t.
  • 4. lépés Behajtottam a rövid széleket, majd elkezdtem feltekerni az alsó végétől kezdve. A 3,5 cm-es szabadon hagyott rész így a tésztához tud simulni, és szépen egyben tartja a tekercset.
  • 5. lépés Sütőpapírra tettem, a tetejét megszúrkodtam néhány helyen egy fakanál végével (szívószállal is lehet), majd lekentem narancslével. 180°C-os sütőben 30 percig sütöttem, majd kivettem, újból lekentem a narancslével, és további 22 percig sütöttem 200°C-on. A végén még forrón lefújható olajspray-vel, hogy szebb legyen a teteje, én kihagytam ezt a lépést.

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]