Sült sütőtök

Az őszről valószínűleg neked is a természet szép színei, a lehulló falevelek és az eső jutnak először eszedbe, ha pedig ételről van szó, a sütőtök. Eddig – kis túlzással – kétféle emberrel találkoztam: aki nagyon szereti, és aki nagyon nem. Olyannal ritkán, akinek nem a kedvence, de megeszi. Én mégis a harmadik tábort erősítem, leginkább talán azért, mert sosem szerettem a sült sütőtök ízét, az utóbbi időben viszont több ételt készítettem belőle. Kiváló összetevője például tésztáknak, süteményeknek, de levesként fogyasztottam először – emlékszem mennyire szokatlan volt számomra az íze, vendégségben viszont nem mertem visszautasítani, ráadásul a végén rájöttem, hogy ízlett is.

Amikor a sült sütőtököt elkezdtem felhasználni ételekhez, fogalmam sem volt, hogyan fogjak hozzá. ezért most kizárólag a sütésének módjáról lesz szó. Az alapreceptet itt találtam, de egyáltalán nem fűszereztem, mert nem magában ettem, hanem alapanyagként volt rá szükségem. Készítettem belőle korábban kuglófot és muffint, de további terveim is vannak vele.

A sült sütőtök elkészítése

A sütőt 200°C-ra állítottam, hogy előmelegedjen. A sütőtököt megmostam, kettévágtam, majd kivájtam a magházat. (A magokat később meg lehet pirítani, nem érdemes kidobni.) A tököt közepes darabokra vágtam fel, hogy ne legyen majd zsúfolt az elrendezése, alufóliás tepsibe tettem őket. Amikor átmelegedett a sütő, behelyeztem a tepsit, majd alul-felül sütéssel nagyjából 60 percig sütöttem őket.

A sütőtököt fűszerezés nélküli formában csak alapanyagként szoktam felhasználni süteményekhez, bár rendkívül ízletes magában is. Ha a fűszerezésére vagy kíváncsi, a fent linkelt oldalon találsz egy javaslatot.

Sült sütőtök

2023-01-01
: 8
: 10 perc
: 60 perc
: 70 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 1 db közepes méretű sütőtök
  • (kókuszolaj igény szerint, de elhagyható)
Elkészítés
  • 1. lépés A sütőt 220°C-ra állítottam, hogy előmelegedjen.
  • 2. lépés A sütőtököt megmostam, kettévágtam, majd kivájtam a magházat. (A magokat később meg lehet pirítani, nem érdemes kidobni.) A tököt közepes darabokra vágtam fel, hogy ne legyen majd zsúfolt az elrendezése, alufóliás tepsibe tettem őket.
  • 3. lépés Amikor átmelegedett a sütő, behelyeztem a tepsit, majd alul-felül sütéssel nagyjából 60 percig sütöttem őket.

Sült sütőtök pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!



Kapcsolódó bejegyzések