Sütőtökös-fahéjas csiga gluténmentesen

Gyümölcsöket nem igazán szeretek tésztákba keverni (nem szeretem pl. a gyümölcskenyeret sem), de zöldségeket az utóbbi években elkezdtem használni (ilyen volt pl. a cukkinis pogácsa). Az őszhöz közeledve ezért mindig örülök, ha meglátom a sütőtököt a zöldségesnél, rengeteg recepttervem van vele. Korábban csak kuglófot és muffint készítettem belőle, most sütőtökös-fahéjas csiga készült.

A fahéjas csiga az egyik kedvencem az édes péksütemények közül. Mégis ritkán eszem, mert az életmódváltásom óta még nem találtam meg a tökéletes receptet hozzá, ezért mentes pékségekben vásároltam meg azt az 1-1 darabot, amit megkívántam. Nagyon nehéz visszaadni mentes összetevőkből a régi ízeket, teljesen más az állaga, más az egész hangulata is. Ez a sütőtökös-fahéjas csiga sem a tökéletes recept számomra, de nagyon kellemes állagra is, ízre is, illetve gyorsan elkészíthető. Az eredeti recept itt érhető el.


A sütőtökös-fahéjas csiga elkészítése

A sütőtököt előzetesen megsütöttem. Ennek a mikéntjét itt mutattam meg.

Mielőtt nekiálltam a tészta összeállításának, a sütőt 180°C-ra állítottam, hogy felmelegedjen.

A csigához lemértem a sült sütőtök belsejéből 150 grammot, majd botmixerrel pürésítettem. Kimértem az Expressz lisztet, hozzáadtam a 16 g eritritet. Az eredeti recept poreritritet ír, amit csak emiatt most nem daráltam, de kristályossal is működött. Külön tálban kimértem az almaecetet és a vizet, majd együtt mikróban megmelegítettem őket. Ezután összeöntöttem minden hozzávalót: a sütőtökpürét, az eritrites lisztet és az almaecetes vizet, majd kézzel összedolgoztam őket. Vártam 10 percet, hogy felvegye a liszt a nedvességet.

Közben előmelegítettem a vajat, hogy folyékony legyen, és összekevertem a 2 evőkanál eritritet a 2 teáskanál fahéjjal.

A tészta 10 perces pihentetése után sütőpapíron téglalap alakúra nyújtottam a tésztát. Kicsit ragadhat, érdemes közben alálisztezni. Ecsettel rákentem a vaj harmadát, majd nagyjából egyenletesen rászórtam a fahéjas eritrit felét. Félbehajtottam a tésztát, és újból nyújtottam rajta sodrófával, kb. amíg akkora nem lett, mint az első nyújtásnál. Erre rákentem a vaj második harmadát, majd rászórtam a maradék fahéjas eritritet is. A tésztát a rövidebb oldalától kezdve feltekertem.

Kb. 1-1,5 cm-nyi szeletekre vágtam, és a spirálos résszel felfelé sütőpapíros tepsibe helyeztem a csigákat. A maradék vajjal leecseteltem a tetejüket és az oldalukat, majd 25 perc alatt készre sütöttem őket.
 

A sütőtökös-fahéjas csiga receptje:

Sütőtökös-fahéjas csiga gluténmentesen

2023-01-01
: 4
: 20 perc
: 25 perc
: 45 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • Tészta:
  • 150 g sült sütőtök
  • 150 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 16 g poreritrit
  • 100 g langyos víz
  • 10 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
  • Töltelék:
  • 30 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál eritrit
  • 2 teáskanál fahéj
Elkészítés
  • 1. lépés A sütőtököt előzetesen megsütöttem.
  • 2. lépés Az elkészítés előtt a sütőt 180°C-ra kapcsoltam, hogy mire összeállítom a tésztát, sütésre készen álljon.
  • 3. lépés A csigához lemértem a sült sütőtök belsejéből 150 grammot, majd botmixerrel pürésítettem. Kimértem az Expressz lisztet, hozzáadtam a 16 g eritritet. Külön tálban kimértem az almaecetet és a vizet, majd együtt mikróban megmelegítettem őket. Ezután összeöntöttem a sütőtökpürét, az eritrites lisztet és az almaecetes vizet, majd kézzel összedolgoztam őket. Vártam 10 percet, hogy felvegye a liszt a nedvességet.
  • 4. lépés Közben előmelegítettem a vajat, hogy folyós legyen, és összekevertem a 2 evőkanál eritritet a 2 teáskanál fahéjjal.
  • 5. lépés A 10 perc letelte után sütőpapíron téglalap alakúra nyújtottam a tésztát. Kicsit ragadhat, érdemes közben alálisztezni. Ecsettel rákentem a vaj harmadát, majd nagyjából egyenletesen rászórtam a fahéjas eritrit felét. Félbehajtottam a tésztát, és újból átmentem rajta sodrófával, amíg kb. akkora nem lett, mint az első nyújtásnál. Megkentem a vaj második harmadával, majd rászórtam a maradék fahéjas eritritet is. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem.
  • 6. lépés Kb. 1-1,5 cm-nyi szeletekre vágtam, sütőpapíros tepsibe helyeztem a csigákat. A maradék vajjal leecseteltem a tetejüket és az oldalukat, majd 25 perc alatt készre sütöttem őket.

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]