Édesburgonyapüré

A basmati rizsen kívül alkalmanként szívesen választom az édesburgonyát köretként – leggyakrabban főzve, petrezselymesen készítem el, vagy ha néha rendelésre kerül sor, sült édesburgonyát kérek. Mivel PCO és PCOS esetén elsősorban a lassú felszívódású ételeket ajánlott fogyasztani, az édesburgonya pedig feldolgozott állapotában gyors felszívódású lesz, ritkán választom. Főleg nem püréként vagy krémlevesként, hiszen minél feldolgozottabb az étel, annál gyorsabban szívódik fel. Most mégis egy édesburgonyapüré receptjét hoztam, mert úgy tapasztaltam, hogy basmati / barna rizzsel vagy más lassú felszívódású körettel kiegészítve, az arányokat betartva mégis része lehet egy változatos étrendnek.

Édesburgonyapüré

Korábban pürésítettem már édesburgonyát, de leginkább csak sóztam, nem foglalkoztam egyéb fűszerezéssel. A következő receptet az Egészségtál oldalán találtam, a só mellett borsot, szerecsendiót és meglepetésemre gyömbért is tartalmaz. Utóbbit sajnos nem tudtam hozzáadni, mert épp nem volt itthon, de szerecsendiót sem használtam még ehhez a zöldséghez, ezért kíváncsian vártam a végeredményt. Igazán ízletes lett.

Az édesburgonyapüré elkészítése

Megpucoltam, majd felkockáztam az édesburgonyákat, bő sós vízben feltettem őket főni. Amikor megpuhultak a darabok, egy villával összetörtem őket. Hozzáadtam és belekevertem a fűszereket (a borsot és a szerecsendiót, valamint egy kevés sót is), a margarint, végül a cukormentes mandulatejet is. Az eredeti recepthez képest nem passzíroztam át semmin, rusztikusabbra hagytam.

Tipp: ha túl gyors felszívódásúnak bizonyulna (a benne lévő margarin azért lassítja), érdemes mellé egy kevés olajban vagy zsírban sült fogást fogyasztani. Persze ne túl sokat, hogy megmaradjon az egyensúly.

Édesburgonyapüré

2023-05-09
: 2-4
: 5 perc
: 10 perc
: 15 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 4 db kisebb édesburgonya
  • egy evőkanál margarin
  • 100 ml cukormentes mandulatej
  • fűszerek (só, bors, szerecsendió)
Elkészítés
  • 1. lépés Megmostam, majd félbevágtam a 4 db édesburgonyát, ezután sós vízzel teli fazékban feltettem őket főni.
  • 2. lépés Amikor megfőttek, kivettem a darabokat a vízből, egy edényben villával összetörtem őket.
  • 3. lépés Hozzáadtam és belekevertem egy evőkanálnyi margarint (ez lehet akár kókuszmargarin is, úgy vegán lesz a végeredmény), illetve hozzáadtam a fűszereket is: a borsot, a szerecsendiót, valamint kicsit utólag is megsóztam. Összekevertem, hogy elvegyüljenek a fűszerek, és kész is.

Édesburgonyapüré pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Tojásleves gluténmentesen

Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna […]