Szilveszterre gyakran készítettünk sajtos perecet, mert nem csak finom és omlós volt, de laktató is, így kitartott egész éjjel. Gyerekként a készítés során persze inkább a pereckiszúró használata vonzott, mint a sütés élménye. Azóta sok minden változott, az életmódváltással sajnos ez a sajtos perec sem kerül többé az ünnepi asztalomra, a korábbi formában legalábbis nem. Kerestem hát olyan receptet, ami megfelelő helyettesítője lehet a régi ízeknek.
Ez a perec ugyan nem kiszúróval készült, és nem is helyettesíti a régit, de nagyon finom, és szilveszterre is tökéletes. Az eredeti receptből lecseréltem a kókusztejet cukormentes mandulatejre, mert jobban szeretem, ezért az van itthon.
A receptben írt mennyiségből 3 db perec készült el, ebben az esetben a képeken látható a kinézete. Ha számodra ez a tészta vastag, akkor a megkelt tésztát három helyett több darabra is oszthatod, de vigyázz, mert darabszámtól függően lerövidülhet a sütési idő. A rudakat mindenképp vékonyra nyújtsd, mert az élesztő teszi a dolgát, a sütőben szépen megdagadnak a perecek.
Sütés előtti lefújáshoz kókuszolaj spray-t használtam, de sima kókuszolajat átmelegítve, majd a pereceket ecsettel lekenve is szuper lehet az eredmény. A szóráshoz normál trappista sajtot használtam, de növényi sajttal teljesen tejmentessé is tehető ez a perec.
Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből pin
Hozzávalók
- A tésztához:
- 120 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 5 g Szafi Free sörélesztőpehely
- 3 g só
- csipet porélesztő (kb. 1,5 g)
- 70 g Alpro langyos mandulatej
- 70 g langyos víz
- Sütés előtt:
- kókuszolaj
- sajt
Elkészítés
- 1. lépés Összekevertem a száraz hozzávalókat, hozzáadtam a vizet és a tejet, összedolgoztam őket. 20 percig hagytam pihenni a tésztát, közben lereszeltem a sajtot, és 180°C-on légkeveréses funkcióra kapcsoltam a sütőt, hogy előmelegedjen.
- 2. lépés Amikor megkelt a tészta, lisztezett szilikon lapon átgyúrtam, ezt követően 3 részre osztottam.
- 3. lépés Mindegyik részből kb. 50 cm hosszú rudat sodortam, ezekből pereceket formáztam.
- 4. lépés Sütőpapíros tepsibe tettem őket. A tetejüket lefújtam kókuszolaj spray-vel, és megszórtam a reszelt sajttal. 25 percig sütöttem.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!