Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből

Szilveszterre gyakran készítettünk sajtos perecet, mert nem csak finom és omlós volt, de laktató is, így kitartott egész éjjel. Gyerekként a készítés során persze inkább a pereckiszúró használata vonzott, mint a sütés élménye. Azóta sok minden változott, az életmódváltással sajnos ez a sajtos perec sem kerül többé az ünnepi asztalomra, a korábbi formában legalábbis nem. Kerestem hát olyan receptet, ami megfelelő helyettesítője lehet a régi ízeknek.

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből

Ez a perec ugyan nem kiszúróval készült, és nem is helyettesíti a régit, de nagyon finom, és szilveszterre is tökéletes. Az eredeti receptből lecseréltem a kókusztejet cukormentes mandulatejre, mert jobban szeretem, ezért az van itthon.

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből 1

A receptben írt mennyiségből 3 db perec készült el, ebben az esetben a képeken látható a kinézete. Ha számodra ez a tészta vastag, akkor a megkelt tésztát három helyett több darabra is oszthatod, de vigyázz, mert darabszámtól függően lerövidülhet a sütési idő. A rudakat mindenképp vékonyra nyújtsd, mert az élesztő teszi a dolgát, a sütőben szépen megdagadnak a perecek.

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből 2

Sütés előtti lefújáshoz kókuszolaj spray-t használtam, de sima kókuszolajat átmelegítve, majd a pereceket ecsettel lekenve is szuper lehet az eredmény. A szóráshoz normál trappista sajtot használtam, de növényi sajttal teljesen tejmentessé is tehető ez a perec.

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből pin

2023-12-14
: 3
: 35 perc
: 25 perc
: 1 óra
: Könnyű

Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 120 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 5 g Szafi Free sörélesztőpehely
  • 3 g só
  • csipet porélesztő (kb. 1,5 g)
  • 70 g Alpro langyos mandulatej
  • 70 g langyos víz
  • Sütés előtt:
  • kókuszolaj
  • sajt
Elkészítés
  • 1. lépés Összekevertem a száraz hozzávalókat, hozzáadtam a vizet és a tejet, összedolgoztam őket. 20 percig hagytam pihenni a tésztát, közben lereszeltem a sajtot, és 180°C-on légkeveréses funkcióra kapcsoltam a sütőt, hogy előmelegedjen.
  • 2. lépés Amikor megkelt a tészta, lisztezett szilikon lapon átgyúrtam, ezt követően 3 részre osztottam.
  • 3. lépés Mindegyik részből kb. 50 cm hosszú rudat sodortam, ezekből pereceket formáztam.
  • 4. lépés Sütőpapíros tepsibe tettem őket. A tetejüket lefújtam kókuszolaj spray-vel, és megszórtam a reszelt sajttal. 25 percig sütöttem.

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Linzer zabpehelylisztből

Linzer zabpehelylisztből

A linzer valahogy mindig az a sütemény volt számomra, amit macerás elkészíteni. Otthon ritkán sütöttük, pedig szerettük, talán emiatt gondoltam ezt róla. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan voltunk a családban, így mindennapos volt, ha valami alig sült ki, máris elfogyott. Nem csodálom, hogy senkinek sem […]

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]