Tojásleves gluténmentesen

Ha 5 kedvenc levest kellene megneveznem, a tojásleves (másnéven rántott leves) biztosan köztük lenne. Nagyon finom, egyszerű, és kevés hozzávaló kell az elkészítéséhez.

A hagyományos recept szerint rántással készül, ami fehér liszt és olaj keveréke. Én is hasonlóképp oldottam meg, de a fehér lisztet barna rizslisztre, a napraforgóolajat pedig kókuszolajra cseréltem. Ezen kívül csak tojásra, vízre és fűszerekre volt szükségem.

A tojásleves elkészítése

Először elkészítettem a „rántást”: a barna rizslisztet és a kókuszolajat a fazékba tettem, összekevertem, majd elkezdtem melegíteni. Folyamatos kevergetés után, amikor átforrósodott, megtöltöttem a fazekat vízzel, és visszatettem a tűzhelyre, hogy felforrjon. Közben hozzáadtam a sót, a pirospaprikát, az őrölt köményt és a fokhagyma granulátumot is.

Amíg vártam, hogy felforrjon a víz (forrásközeli állapotban már nagyon kell figyelni, mert hirtelen forr fel és könnyen kifuthat), előkészítettem a tojásokat. Jól átmostam, majd feltörtem őket egy tálkába. Nem kevertem össze, hogy egyben maradhasson majd a levesben a sárgája.

Mindig úgy készítem, hogy a legtöbb tojássárgája egyben maradjon, ehhez csak annyit kell tenni, hogy a tojások hozzáadása után nem azonnal keverjük meg a levest, most is így tettem. Amikor forrt a víz, takarékra vettem alatta, és beleöntöttem a tojásokat. 15-20 másodpercig hagytam így főni, csak utána kevertem meg. Érdemes megkóstolni, és hozzáadni még fűszert, ha szükséges. A tojások hozzáadása után kb. 3 percig hagytam még főni.

 

A szénhidrát biztosítása céljából néhány kenyérszeletet szoktam enni hozzá (pl. ebből a kenyérből). Előfordul, hogy pirítva, felkockázva használom fel, de sima száraz, vagy akár a puha kenyér is tökéletes kiegészítője a tojáslevesnek. Ha PCOS-ed van, ez a leves rendkívül jó alap lehet egy tartalmas étkezéshez.

Tojásleves gluténmentesen

2024-03-24
: 5 perc
: 25 perc
: 30 perc
: Könnyű

Hozzávalók
  • 2 evőkanál barna rizsliszt
  • kókuszolaj
  • víz
  • 5 db tojás
  • fűszerek (só, őrölt kömény, fokhagyma granulátum, pirospaprika)
Elkészítés
  • 1. lépés Első lépésben elkészítettem a „rántást”: a barna rizslisztet és a kókuszolajat a fazékba tettem, összekevertem, majd elkezdtem melegíteni. Folyamatos kevergetés után, amikor átforrósodott, megtöltöttem a fazekat vízzel, és visszatettem a tűzhelyre felforralni. Közben hozzáadtam a sót, a pirospaprikát, az őrölt köményt és a fokhagyma granulátumot is.
  • 2. lépés Amíg vártam, hogy felforrjon a víz (forrásközeli állapotban már nagyon kell figyelni, mert hirtelen forr fel és könnyen kifuthat), előkészítettem a tojásokat. Jól átmostam, és feltörtem őket egy edénybe. Nem kevertem össze, hogy egyben maradhasson majd a levesben a sárgája.
  • 3. lépés Amikor forrt a víz, takarékra vettem alatta, és beleöntöttem a tojásokat. 15-20 másodpercig hagytam így főni, csak utána kevertem meg. Érdemes megkóstolni, és hozzáadni még fűszert, ha szükséges. A tojások hozzáadása után kb. 3 percig hagytam még főni.
  • 4. lépés Magában is tálalható, de pirított vagy szárított gluténmentes kenyérkockákkal még finomabb.

Tojásleves gluténmentesen pin

Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂

Nézz körül a többi recept között is az oldalon!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kapcsolódó bejegyzések

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nokedli / galuska gluténmentes zabpehelylisztből

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én jobban szeretem a nokedlit a „bolti” formázott tésztáknál. Mióta nem búzalisztből készítem, még kiszaggatni sem nehéz. Régen valahogy mindig keményre sikerült a tészta, emiatt szaggatni sem volt leányálom, most viszont már nincs ilyen problémám. Az életmódváltásom elején teljes […]

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből

Sajtos perec Szafi hajdinamentes lisztkeverékből

Szilveszterre gyakran készítettünk sajtos perecet, mert nem csak finom és omlós volt, de laktató is, így kitartott egész éjjel. Gyerekként a készítés során persze inkább a pereckiszúró használata vonzott, mint a sütés élménye. Azóta sok minden változott, az életmódváltással sajnos ez a sajtos perec sem […]