A PCOS-ről

A PCOS olyan, mint az ezerarcú boszorkány. Nem elég, hogy minden érintetten szinte más és más jellegű panaszt okoz, ezzel is megnehezítve a diagnosztizálását – de még egyazon nőnél is, életének más és más korszakában is változik ennek megjelenése: egyszer elszunnyad a kór, hogy aztán ismét újult erővel, addig nem tapasztalt tünetek formájában törjön elő.

Sári Nóra – dr. Kovács Ramóna: Az ezerarcú boszorkány – a PCOS-ről lányoknak és asszonyoknak

 

A fenti idézetből is látszik, hogy PCOS esetén egy kicsit sem egyszerű betegségről – vagy ahogy az orvostudomány nevezi, állapotról – van szó. Élethosszig tart, és rengeteg féle tünet jelentkezhet, melyek megnehezítik az érintett egész életét.

A PCOS-ről

 

A PCOS-t leggyakrabban az ún. rotterdami kritériumok alapján diagnosztizálják:

  1. rendszertelen menstruáció vagy peteérési zavar;
  2. férfihormon túlsúly klinikai tünetei vagy laboratóriumi jelei;
  3. ultrahang vizsgálat során PCO-s jellegű petefészek kép.

A három fő tünetből legalább kettőnek jelen kell lenni ahhoz, hogy kimondható legyen a policisztás ovárium szindróma diagnózisa.

A Nem kifogás, PCO! weboldal ugyanakkor már a PCO állapotával is foglalkozik. Ez esetben az egyetlen tünet az ultrahang vizsgálat során megfigyelhető PCO-s jellegű petefészek kép – azonban már ekkor érdemes életmódváltással hozzásegíteni a szervezetet a megfelelő működéshez. Az oldalon található egészséges ételek kipróbálásával, étrendbe iktatásával már PCO esetén is sokat tehetsz az egészségedért, PCOS esetén pedig határozottan csökkenthetők, minimalizálhatók a tünetek.

 

A PCOS tünetei

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal. Valójában viszont egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak, és a fő rotterdami kritériumokon kívül számos más tünet is jelentkezhet.

A rendszertelen (ritka vagy teljesen kimaradó) menstruáció és/vagy peteérési zavar meddőséghez vezethet. Közben nem jön létre tüszőrepedés sem, ami miatt ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

A férfihormon túlsúlya fokozott szőrnövekedést okoz arcon, végtagokon, mellkason. Gyakori tünet a túlsúly (főleg a has tájékán), az erősen pattanásos, zsíros bőr, a gyorsan zsírosodó haj és a hajhullás is. A folyamatosan magas ösztrogén és androgén hormonszintek miatt az érintett hajlamosabb cukorbetegség, inzulinrezisztencia, illetve méh- és emlődaganat kialakulására. Fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert az említetteken kívül a PCOS-sel kapcsolatban előfordulhat még pajzsmirigy megbetegedés, agyalapi mirigy (hipofízis) megbetegedése / daganata, illetve mellékvese megbetegedése is.

A megváltozott étkezési szokások miatt hiány alakulhat ki különböző vitaminokból, ásványi anyagokból, ami szintén egy sor egészségügyi problémát hozhat magával.

 

A PCOS kezelése – hamarosan!

 

Források:

 

Könyv:

Sári Nóra – dr. Kovács Ramóna: Az ezerarcú boszorkány – a PCOS-ről lányoknak és asszonyoknak

Weboldal:

Budai Endokrinközpont