Rólam

Profil

Benka vagyok, 2013 óta PCO-s. Tudom, hogy a policisztás ovárium szindróma hivatalos rövidítése a PCOS, azonban az orvosom szerint nálam – mivel a három fő tünet közül csak ciszták vannak – nem számít szindrómának. Akkor sem, ha sok egyéb tünetem van. Jó tudni a kettő közötti különbséget, azonban már ez az egy tünet is kezelésre szorul, hiszen rengeteg szövődményt okozhat. Az oldalon mindkét változatban használom majd a rövidítést, hiszen a három pillér mindkettő esetén ugyanaz. A továbbiakban rólam, a történetemről olvashatsz.

 

A kezdetek

Mikor megtudtam a diagnózist, mindössze annyi instrukciót kaptam az akkori nőgyógyászomtól, hogy innentől teljes életmódváltás, ne egyek fehér lisztet, cukrot, és sportoljak. De nézzek utána, minden fenn van a neten. Nem küldött tovább endokrinológushoz, még csak nem is említette a lehetőségét, szükségességét sem. (Ahogy azt sem, mennyi mindent lenne még szükséges kivizsgálni: mint például a cukor- és inzulinértékek, pajzsmirigyhormonok, férfi és női hormonszintek, a D-vitamin szintje, stb…) Évekkel később kértem csak időpontot endokrinológushoz, mert az interneten – ahol minden fenn van ugye – olvastam, hogy a sorstársak endokrinológushoz is szoktak járni. A 160 grammos diéta (pontosabban 120-220 grammos diéta) ekkor szerepelt először a leletemen, mint kezelési javaslat, de még 3 hónapig nem tartottam be. Annak ellenére, hogy a tiltott ételeket évek óta távol tartottam az étrendemből, ebben a 3 hónapban (is) gyakran voltam rosszul. Most már tudom, hogy a túl sok cukor és/vagy a túl sok szénhidrát okozta, emellett persze nem mindig ittam elég vizet (ez a mai napig a legnagyobb problémám, ha nem figyelek oda).

 

Gluténmentes

Gluténmentesen?

2018 novemberében kezdtem megtanulni a 160 grammos diéta alapjait, számolgatni a hozzávalók szénhidrát-mennyiségét. Innentől nem voltak konkrét rosszullétek (csak az elszámolások, vagy gyors szénhidrát lassúként vételének alkalmával) viszont még mindig sokszor volt felpuffadva a hasam, vagy csak rossz volt a közérzetem. Mivel az orvosok nem mondtak a tüneteimre semmi hasznosat, viszont nem voltam jól, minden nap azon agyaltam, mi lehet a gond, hogy tudnám megoldani.

Aztán egy külföldi oldalon olvastam, hogy Amerikában hogy kezelik a PCO-t. Nagyon kíváncsi lettem, mivel náluk köztudottan nincs 160 grammos diéta. Kiderült, hogy teljesen elhagyják a glutént, és a tejtermékeket. Korábban már eszembe jutott, hogy a gluténnel lehet gondja a szervezetemnek, de sosem vizsgáltattuk ki. 2019 decemberében vettem egy gyógyszertári gluténtesztet, amire negatív eredmény jött ki, tehát nem vagyok rá érzékeny. Ez leginkább azért volt számomra érdekes, mert ennek ellenére elkezdtem megfigyelni, hogy érzem magam, amikor elhagyom a glutént. Néhány napig nem ettem még teljes kiőrlésű termékeket sem, semmi gondom nem volt, jól voltam. Majd egyik nap vacsorára rendeltünk egy teljes kiőrlésű tésztás pizzát – este megettem a felét, reggelre teljesen felpuffadt a hasam. Eldöntöttem, innentől ha lehet, gluténmentes termékeket fogok választani. Persze a hagyományos gluténmentes lisztek és egyéb termékek nem jók, mert tele vannak kukoricával (ami a 160 grammos diétában gyors felszívódású szénhidrát), illetve rizzsel és burgonyával, amik nem ajánlottak PCO esetén. Ezért elkezdtem utánanézni, mik azok a termékek, amelyek természetesen gluténmentesek, de mégis tartalmaznak elegendő, jó minőségű szénhidrátot, azóta ezeket fogyasztom. Tökéletesen még mindig nem vagyok, de a folyamatos haspuffadás teljesen elmúlt, az időnkénti hasszurkálás alkalmainak száma minimálisra csökkent.

 

Tejmentes

Tejmentesen?

A tejtermék mentes étkezést a legnehezebb betartanom. Állati eredetű tejet jó ideje nem iszom, a kefírt, joghurtot, vajat, sajtot is elkerülöm. Ma már elég sok növényi helyettesítő terméket gyártanak, így meg lehet találni a megfelelőt a tejalapúak kiváltására. Én egyelőre csak ismerkedem ezekkel, még nincs mindenre megoldásom, de keresem. Bevallom, tejfölt még eszem néha, mert a boltokban nincs rá megfelelő növényi alternatíva, az otthoni elkészítés pedig még várat magára.

 

Rólam fejléc

Az oldal

Tudni kell rólam, hogy – mint a legtöbb friss PCOS-nak – az elején nekem is nehezemre esett megtalálni azokat az ételeket, amik a legjobbak az egészségem szempontjából. Nagyon sokszor borultam ki itthon azért, mert nem találtam megfelelő ételt a boltban, idő hiányában készíteni sem tudtam, vagy csak nem jutott eszembe semmi, amit főzhetnék. (Arról nem beszélve, hogy elég sok termékről, amiről azt hittem megfelelő, kiderült, hogy nem az…) Egyre kevesebb energiám volt, mert folyamatosan olyan döntések meghozatalára használtam fel, hogy kitaláljam, mit egyek aznap, másnap. Másnak nincs ilyen gondja, másnak mindegy, mit eszik és mikor. Nagyon irigyeltem mindenkit, aki egészséges. Nehezen találtam a kontrollt a betegségem felett, minden lépés, amit tennem kellett, kínszenvedés volt. Ma már sokkal ritkábban, de még előfordul, hogy így érzem, főleg amikor dolgozni kell mennem, mert rengeteg energiát emészt fel az állandó tervezés.

A bevásárlókosárban igyekeztem összegyűjteni azokat az alapanyagokat, melyeket gyakran használok. Ezzel is szeretnék nektek segítséget nyújtani, hogy egyáltalán tudjátok, merre induljatok el, milyen termékeket keressetek. Emellett az oldalra 160 grammos diétába illeszthető, hozzáadott cukortól mentes, szójamentes, nagyrészt gluténmentes, tejmentes recepteket töltök fel. Ha elkészítettétek valamelyiket, kérlek írjátok meg hozzászólásban, hogy ízlett!

A Nem kifogás, PCO!-t néhány közösségi oldalon is megtaláljátok:

Pinterest

Instagram

Ha kérdésetek van rólam, az oldalról, a receptekről, bátran írjatok az info@nemkifogaspco.hu címre!

Benka


Egyéb elérhetőségeim:

Virtuális asszisztens vállalkozó vagyok, a weboldalam:

https://benkedanett.hu

Kreatív tartalommal feltöltött weboldalam:

https://benkart.hu