Mióta teljes kiőrlésű termékeket sem fogyasztok, mert gluténmentes étrendre váltottam, még nehezebb a mindennapi pékárut biztosítanom magamnak. Sok helyen keresgéltem, de nem találtam olyan pékséget, ahol a számomra megfelelő alapanyagokból készítik a termékeket. Ahol mégis van ilyen, nagyon drága. Ezért aztán több lisztkeveréket is kipróbáltam, de hosszú távon csak kevés működött nálam. Ezek közül néhány Szafi lisztkeveréke, néhány viszont az Éden Prémium terméke. A medvehagymás kenyér az utóbbiak közül a Bake-Free házi kenyér lisztkeverékből készült.
A medvehagymás kenyér elkészítése
A lisztkeverék hátulján található a recept. Minden extra nélkül is nagyszerű ez a keverék, finom kenyér készíthető belőle. Néha viszont jólesik kicsit más ízvilágot is belecsempészni, így került bele a medvehagyma. Nem szoktam számolni vagy mérni a mennyiséget, érzésre szórom bele. Kevés hozzávalóra van szükség: a kimért lisztkeverékbe csak sót kell tenni, ez után szoktam hozzáadni a medvehagymát. A száraz összetevőket összekeverem, hogy nagyjából egyenletesen el tudjon oszlani benne a hagyma. A langyos vizet csak ez után kell hozzáadni.
Sima tepsire is lehet tenni, de van otthon egy fél kilós kenyérre tervezett, téglalap alakú kenyérformám. Abban szoktam megsütni, mert így nem terül el nagyon a tészta, hanem nagyjából ugyanolyan magas lesz mindenhol, így pedig könnyebb számolni szeletelésnél a mennyiségekkel. Amikor eszembe jut, fújok egy kevés kókuszolajat (spray formában is kapható) a formába mielőtt beleteszem a tésztát, de ez akár el is hagyható.
Az így készült medvehagymás kenyér gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, vegán. PCO vagy PCOS esetén nagyszerű választás. Szendvicsalapnak is tökéletes, például avokádókrémes vagy tojáskrémes kenyérhez. Fontos azonban, hogy fehérje és rostban gazdag feltét is kerüljön rá a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.
Medvehagymás kenyér
Gluténmentes, tejmentes medvehagymás kenyér Éden Prémium Bake-Free házi kenyér lisztkeverékből
Hozzávalók
- 250 g Éden Prémium Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
- 4 g só
- medvehagyma ízlés szerint
- 310 g langyos víz (körülbelül 40 fokos)
Elkészítés
- 1. lépés Kimértem, majd alaposan összekevertem a száraz hozzávalókat.
- 2. lépés Kimértem a vizet is, majd mikrohullámú sütőben felmelegítettem és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz.
- 3. lépés Folyamatos kevergetés mellett, kézzel állítottam össze a tésztát. Hamar összeáll, ezért figyelni kell, hogy az egész lisztmennyiség felvegye a folyadékot.
- 4. lépés Bekapcsoltam a sütőt 190 fokra, amíg melegedett, hagytam pihenni a tésztát. Kenyérformába, végül 70 percre a sütőbe tettem. Amikor kész, érdemes rácsra tenni.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy ízlett! 🙂
Nézz körül a többi recept között is az oldalon!